Први број Светлости 28.јун 1935.године

Први број Светлости 28.јун 1935.године - интересантно јашење, Наш Раднички тукао Шумадију, прво сунчано купатило у Крагујевцу

Светлост број 1  28.јун 1935.године

Интересантно јашење

Г. Драг. В. Продановић, књижар, опкладио се пре извесиог времена са г. Димитријем Миливојевићем, студентом права, да г. Драгутин Којић, бив. министар правде, неће ући у прву владу која се после последње г. Јевтићеве буде образовала. Ко добије опкладу имао је да улицом пројаши онога који опкладу буде изгубио.

И као што знате, г. Којић није ушао у нову владу. Зато је 25 ов. месеца, у 7 часова по подне, г. Драг. Продановић пројашио Карађорђевом улицом г. Димитрија Миливојевића.

У идућем броју ћемо донети и слику овог интересантног јашења.

Наш спорт

Прошле недеље „Раднички“ је, у борби за првенство К. л. п-а., а у осредњој, игри тукао доста ослабљену „Шумадију“ са 3:1. Сви су изгледи да ће „Раднички“ освојити првенство Потсавеза, што је потпуно оправдано, јер је доиста најбољи клуб на територији К. л. л-а.

У петак 29 ов. н-ца настављају се потсавезна такмичења. У Крагујевцу играју: „Шумадија“ и „Јединство“ из Чачка; у Ћуприји: „Радиички” и „Славија“.

У недељу, опет за првенство К. л. п-а, играју: У Крагујевцу „Шумадија“ и „Славија“ из Ћуприје, а у Чачку „Раднички“ и „Јединство“.

Због потсавезних утакмица ниједан водећи клуб није успео да закључи неку јачу утакмицу са којим прворазредним клубом из Београда или неког другог већег места.

Још за дуго нису у изгледу.

Прво сунчано купатило у Крагујевцу

— Једно разматрање у вези с њим —

Крагујевац много штошта нема. Недостају му чисте улице, недостају му хигијенски станови, недостаје му канализација. Све у свему, животни услови у њему су недовољни за правилан развој и физичко снажење грађана. Ми који бисмо, према једној са свих страна набациваној пароли, морали да будемо достојни синови својих предака, ми Крагујевчани, „понос нације“, пропадамо од — туберкулозе! А туберкулоза се лечи не националним поносом, већ бољим животним условима.

Болно питање воде код нас већ неколико десетина година стално је на дневноме реду. Ко то питање буде скинуо са дневнога реда подићи ће себи за живота споменик.

Али, има једиа мала ствар која је већ учињена и коју, иако је мала, не смемо пропустити да региструјемо.

Прошле године је, уз несебично заузимање инжењера г. Каранца, изграђен код железничке постаје „Завод“ један солидан басен за купање. Басен је отворен, те је купање у њему употпуњено могућношћу сунчања. Прошле су године изграђене провизорне дрвене кабине. Ове године је купатило приновљено зиданим кабинама и зиданим бифеом. Цео посао, добро вођен, морао је узнапредовати.

Ово купатило је, ту нема спора, дало и воде и сунца. Онима који су га остварили може се без резерве одати и јавно признање. Само, случај тог ку- патила, чије постојање овако спонтано поздрављамо, наводи нас на једно расматрање.

Крагујевац има око 35.000 становника. У Совјетској Русији, на пр., где су животни услови на високом ступњу, плаже и сунчана купатила у градовима посети, кад је дан подесан за купање, 30 посто градског становииштва. Преведено на наш језик, примењено на наш град то би значило преко 10.000 (замислите!) купача дневно. А ово крагујевачко купатило, међутим, није у стању да прими дневно више од 3—4% тог броја. Само неколико цифара, и видите колико је, ипак, све то невероватно мало.

И још једна ствар. Купатило је приватно. И баш због тога, ваљда, оно је, с обзиром на платежне могућности широких слојева, невероватно скупо. Благодет тог купатила неће осетити никад ни један сиромах. А приватној иницијативи се не сме замерити, чак, ни та скупа цена, јер је код приватне иницијативе брза амортизација увек била један од основних постулата. Проистиче, и ми бисмо хтели то да нагласимо, да је питање купатила,-баш у том грму лежи зец!- једно наше комунално питање и да оно мора нужно бити решавано са платформе комуналне политике и комуналним снагама. Јер, једино је општина у стању да себи допусти спору амортизацију и на тај начин, јевтинију цену код употребе јавног купатила. Она је, такође, у могућности, а то јој и дужност налаже, да сиромашнима чини бесплатне услуге. Све те атрибуте приватни не могу имати.

Што ово прво јавно отворено купатло у Крагујевцу није изградила општина, што се није чему таквом досетила пре осталих, јесте само једаи од прилога распрострањеном гласу о неспособности и кратковидости наших општинара.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.