Први суд у Крагујевцу

Године 1820. основан је суд под називом „Сербска канцеларија“, а 1821. и 1822. год. овај суд је

Године 1820.  основан је суд под називом „Сербска канцеларија“, а 1821. и 1822. год. овај суд је назван „Канцеларија народна сербска“, „Магистрат крагујевачки“ или „Суд крагујевачки“.

kaldrmas-kragujevac4246

За време кнеза Милоша, у време кад је Крагујевац био престоница, у њему су одржавани сви важнији скупови. To нису биле скупштине састављене од народних представника, већ су то биле скупштине на које су долазили старешине и кнезови које позове кнез Милош. То су биле старешинске скупштине, али када су одржаване „општенародне“ скупштине, кнез Милош је позивао и виђеније кметове, трговце, свештенике и друге људе. Због великог броја присутних, скупштине су одржаване на отвореном пољу, у дворишту Старе цркве. Испред цркве је била подигнута трибина украшена разнобојним ћилимима, одакле је кнез руководио скупштинским радом. Кнез је на скупштину долазио свечано одевен, праћен свитом коју су чинили: митрополит, министри, саветници, официри и др., а испред њега је ишло његових дванаест чувара, који су понекад уместо оружја имали штапове у  рукама.

Иако од 1841. год. Крагујевац више није био престоница, и даље је задржао свој политички значај и био сматран значајним политичким центром Србије. Све до ослобођења Ниша 1878. год. у њему су се и даље одржавале све главније скупштине.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.