Селили се због Плазе, сад морају опет

Станари дрвених барака у Старој радничкој колонији после 5 година од расељавања мораће да врате станове у које

Станари дрвених барака у Старој радничкој колонији после 5 година од расељавања мораће да врате станове у које су усељени ако не докупе разлику у квадратима.

Њихови станови, подсетимо, порушени су због градње луксузног тржног центра Плаза и стамбеног комплекса.

Како је агенцији Бета речено у Јавном предузећу Градска стамбена агенција, програм расељавања био је реализован по моделу размене непокретности „квадрат за квадрат“, али је један број станара добио стан веће квадратуре од станова у бараци који су били у њиховом власништву.

„Према нашој процени, има укупно 2.100 квадратних метара које станари некадашњих барака треба да откупе како би остварили право да се њихова привремена решења измене у трајна и постану власници некретнине“, рекао је директор Градске стамбене агенције Радиша Јеремић.

У откупу разлике, квадрат ће се рачунати по цени од 90.000 динара са ПДВ-ом.

Према речима Јеремића, уколико станар не прихвати откуп, друга опција је да врати стан, уз намирење свих комуналних обавеза и трошкова закупа и прихвати други, адекватне или незнатно мање квадратуре.

Јеремић је подсетио да су неке породице још раније откупиле разлику у квадратима, али да је већина расељених свих ових година за „вишак“ плаћала економску кирију од 1,3 евра по квадратном метру.

Председница Комисије коју је наменски образовало Градско веће Слађана Радисављевић рекла је агенцији Бета да питање привремених решења мора да буде коначно решено, јер на то обавезује Закон о јавној својини из 2011, односно Одлука о размени непокретности коју је недавно усвојила градска Скупштина.

„Љиди нико не треба више да прича бајке. Закон је јасан, нема привремених решења, стан мора да има власника и буде укњижен. Разлика квадрата треба да буде уплаћена у року од 20 дана од закључења споразума са градом, односно Градском стамбеном агенцијом „, рекла је Слађана Радосављевић.

Она је напоменула да због непоштовања рокова правобранилац може да уложи тужбе.

Према речима Слађане Радосављевић, обавештења о две опције послата су на адресе 470 станара који су од 2006. године добијали привремена решења о смештају по програму за расељавање Старе радничке колоније.

Слађана Радисављевић је рекла да се ове опције односе и на станаре у преосталим објектима који су у плану за рушење у Колонији. Реч је о 44 стана, од којих су 32 у дрвеним баракама, а остали у зиданим објектима.

Станари из порушених и још непорушених барака треба да се изјасне о понуђеном и одговарајућу документацију доставе Управи за имовину града Крагујевца до 24. јануара 2016. године, а са њима ће преговарати чланови Комисије.

Они су непријатно изненађени оваквом понудом и да је захтев за откуп разлике у овом тренутку удар на ионако тешко материјално стање већине породица.

Неколико станара, који су желели да остану анонимни, тврде да бивша градска власт са градоначелником Верољубом Стевановићем на челу, која је иницирала рушење барака због продаје локације, никада није помињала обавезан откуп „разлике квадрата“.

Они подсећају да су станари из порушених барака усељавани у социјалне станове наменски изграђене на истој локацији. Речено им је да мањих станова од 33 квадрата нема довољно и да могу да се уселе иу станове незнатно веће квадратуре, а највећи су били око 50 квадрата.

Откуп вишка квадрата је, како тврде, била ствар избора, док се већина станара који су скромнијег стандарда и старији људи одлучила тада да плаћа економску кирију за разлику у квадратима стана који су имали у баракама и новог.

„Претходна власт је дебело зарадила на продаји земљишта где су биле наше бараке, а сада и нова хоће још да заради и на нашој грбачи“, рекли су незадовољно станари и додали да су затражили помоћ адвоката јер сматрају да у понуди градске Управе за имовину има неправилности и неправде.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.