СКЦ – Film and Chips – Фестивал новог британског филма

British Council  и Дом омладине Београда представљају програм првог издања фестивала новог британског филма Film and Chips. Од

British Council  и Дом омладине Београда представљају програм првог издања фестивала новог британског филма Film and Chips. Од 16. до 18. јануара 2015, истовремено у десет градова Србије (Београд, Крагујевац, Панчево, Чачак, Врњачка Бања, Суботица, Кикинда, Зрењанин, Вршац и Ваљево) биће приказано пет премијерних филмова најновије британске продукције.
Британска кинематографија, нашој публици једна од омиљених, током протеклих година промовисала је ауторе који својим остварењима привлаче све више пажње. Циљ фестивала „Film and Chips“ је да ова нова имена представи што већем броју љубитеља седме уметности, што је и основни разлог за концепт приказивања целог репертоара на више места истовремено.На овај начин, такође, жеља је да се допринесе побољшању дистибуције уметничких филмова у Србији и пре дигитализације већег броја биоскопских сала.
Покровитељ фестивала је Британска амбасада у Београду.
https://www.gov.uk/government/world/organisations/british-embassy-belgrade.sr
http://www.britishcouncil.rs/filmandchips
Филмови ће бити приказани у конткт Галерији СКЦ у терминима од 19 и 21х.
Улаз за све пројекције је бесплатан.

Програм фестивала:
Петак 16. јануар 2015.
19: 00х BAFTA SHORTS – Избор кратких филмова номинованих за БАФТА награде (119 ‘)
ORBIT EVER AFTER – Режија: Jamie Stone (20 мин)
SLEEPING WITH THE FISHES – Режија: Yousif Al-Khalifa (9 мин)
ISLAND QUEEN – Режија: Ben Mallaby (16 мин)
SEA VIEW – Режија: Jane Linfoot (24 мин)
EVERYTHING I CAN SEE FROM HERE – Режија: Sam Taylor, Bjorn-Erik Aschim (7 мин)
KEEPING UP WITH THE JONESES – Режија: Michael Pearce (28 мин)
I AM TOM MOODY – Режија: Ainslie Henderson (7 мин)
ROOM 8 – Режија: James W. Griffiths (8 мин)

21:00  X+Y  (Режија: Morgan Metju, драма, 2014, 111 ‘)
Једно од највећих изненађења прошле године – филм X+Y Моргана Матјуса који је приказан на Лондонском филмском фестивалу ове јесени. Критика је у овој смешно горкој причи о одрастању посебно истицала снажну креацију младог Асе Батерфилд који је номинован за све важније британске глумачке награде.

Субота 17. јануар 2015.

19:00 БЕЗБРОЈ МОГУЋНОСТИ (Режија: Džejms Hol, Edvar Lavlejs, документарни, 83 ‘)

Документарни филм ретке лепоте и снажне осећајности, један од најбољих филмова прошле године. Аутори филма прате Едвина Колинса, фронтмена популарне групе из 80-тих Orange Juice, у његовим покушајима да поврати свој живот након претрпљеног можданог удара. Критичар листа Гардијан је филм назвао „искуством које је подједанко застрашујуће и дубоко“ и дао му највишу могућу оцену.

21:00 ПОНОС (Режија: Metju Varhus, комедија, 2014, 120 ‘)
Један од најуспешнијих британских филмова 2014. године. Након награде у Кану и номинације за амерички Златни глобус, ова комедија недавно је проглашена и за најбољи британски независни филм и представља неку врсту острвског пандана Драгојевића „Параде“. Комедија у традицији филмова као што су „The Full Monty“ или „Billiy Elliot“ заснована је на истинитом догађају када су ЛГБТ активисти далеке 1984. године помогли штрајк рудара против владе Маргарет Тачер.
Недеља 18. јануар 2015.
19:00  ТИ (МИ) ЈА (Режија: Maks Sobol, драма, 2014, 87 ‘)
Невероватна љубавна прича између серијског убице и жене самоубице. Филм који успева да буде истовремено дубоко узнемирујући, урнебесно смешан и истински дирљив. Филм је од стране критике препознат као један од најоригиналнијих редитељских дебија последњих година, назван „емоционалним искуством првог реда“ а учествовао је и на фестивалима широм света.
21:00 LILTING (Режија: Hong Khau, драма, 2014, 86 ‘)
Ово је један од најубедљивијих дебија последњих година у британској кинематографији који је своју премијеру имао на Санденс фестивалу, да би одмах након тога био уврштен иу програм Берлинског фестивала. Реч је о узбудљивој и деликатној прича о односу мајке изненада преминулог младића и његовог љубавника, које културолошки одваја баш све, па чак и језик којим говоре.

Редакција СКЦ

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.