СКЦ – ПРОГРАМ ЗА ПЕРИОД 01.06 – 07.06.2015.

СКЦ - ПРОГРАМ ЗА ПЕРИОД 01.06 - 07.06.2015. ГОДИНЕ

Уторак, 02. јун – Галерија СКЦ у 19:00
Изложба – Материјал – Ангелина Перић
Са жељом да скренем пажњу на масовно присуство текстила у данашњем друштву, изграђујем мале текстилне форме на којима првенствено истичем тактилне вредности материјала, његово својство које остаје неприметно унутар његове индустријске производње. Да би се ставиле у први план поменуте вредности, потребно је да се текстил оплемени коришћењем различитих техника које му омогућавају да задобије аутентичну структуру. Форме које стварам треба сматрати као минијатурна апстрактна дела која доводе у питање јасну нит која раздваја материјал од уметничког дела. Истовременим истицањем детаља дезена, у први план се ставља атмосфера коју са собом носи текстилни материјал.

Ангелина Перић (1987) је дипломирала на Факултету примењених уметности на Одсеку за дизајн текстила 2012. године. Мастер студије је завршила 2013. године на предмету Дизајн штампаног текстила. Поред две самосталне изложбе, учествовала је на више групних изложби у земљи. Тренутно ради као сарадник у настави на Факултету примењених уметности у Београду. 2014. године постала је кандидат за члана УЛУПУДС-а.
Четвртак, 04. јун – Контакт Галерија СКЦ у 20:00
Концерт – DHARMA i Zvuk ptica
DHARMA је суботички музички дует који изводи стилски недефинисану импровизативну музику инспирисану унутрашњим звуком. Музика DHARME је комбинација различитих акустичних и електричних инструмената, процесора и лупера. У једночасовном концертном репертоару ове групе, могу се чути експеримент, интерактивна размена идеја са освртом на џез, древне санскритске мантре, праксе са звуком и игра акустике. Чине га Јасна Јовићевић ( саксофони, фруле, удараљке) и Арманд Месарош (бас).
Јасна Јовићевић је саксофонисткиња и композитор, која је двадесетак година провела у иностранству, где се школовала и свирала ( Будимпешта, Њујорк, Торонто, Бразил, Индија итд.). Дугогодишње музичко искуство у џез музици довело ју је до импровизације, где највећу инспирацију црпи из природе и разноликости инструмената. Јасна је магистар музике и учитељ јоге, ради као педагог, директор је културног удружења, свира у више састава и активан је учесник домаће и интернационалне џез сцене.
Арманд Месарош је професионални музичар, бас гитариста, који свира различите стилове у више музичких састава. Школовао се у Будимпешти, један је од оснивача Junior Music Studio у Суботици, са широким педагошким искуством. Бави се документарним филмом и спотовима, активан је члан домаће и иностране музичке сцене.

www.dharma.rs
На почетку вечери ће се представити и Звук птица, мултимедијални перформанс интерактивног карактера, који је део креативне јавне кампање за заштиту птица Србије. Пројекат се спроводи уз подршку СИДА-е , а реализује се кроз РЕЦ Србија.

www.zvukptica.rs

Петак, 05. јун – Кутија шибица у 20:00
Разговор о књизи Миленка Срећковића “Свако заслужује спас“ (издање: Neopress, 2015)

У представљању књиге учествују: Ненад Глишић, Дамир Недић и аутор.

„Свако заслужује спас“, књига Миленка Срећковића, колумнисте “Политике“, анти-империјалистичког писца и предводника бројних социјалних и радничких борби у Србији, једна је од ретких инспиративних књига које нам могу помоћи да се оријентишемо у данашњем конфузном свету политике, корупције и глобалних ратова. У ову збирку публицистичких радова, објављиваних у периоду 2013-2015, углавном у дневном листу “Политика“, аутор је улио своје богато практично и организационо искуство, оштар и проницљив поглед коме ништа не промиче, и одважност да поставља права питања у доба кадa нас затрпавају безначајним и лажним одговорима.

(Из рецензије Владимира Богићевића)

“Већ дуго у нашој публицистици није било текстова који нису натопљени крвљу која удара у мозак и пеном која излази на уста. Исто толико дуго нисмо читали полемичке и публицистичке текстове који су писани са позиција несумњиве независности од тренутних позиција моћи и других сила које на то место претендују; који не заступају ни власт ни оне који је прижељкују.

Књига “Свако заслужује спас“ представља вредно сведочанство о једном од ретких гласова који се на нашем медијском простору могу чути како преиспитују идеолошке матрице и раскринкавају интерпретације које треба да увере највећи број људи да им је у интересу оно што није. Сведочанство које ће, надам се, истовремено бити и весник неких нових струјања у нашим медијима као и на политичкој сцени“.

(Из поговора Ненада Глишића)
Траје: Изложба – White Balance – Ана Кнежевић – Контакт Галерија
Ближе информације о програмима СКЦ-а можете добити путем телефона
034/336-122 i 335-050

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.