СКЦ – ПРОГРАМ ЗА ПЕРИОД 05. 10 ‒ 11. 10. 2015.

ПРОГРАМ ЗА ПЕРИОД 05. 10 ‒ 11. 10. 2015.

Понедељак, 05. октобар ‒ Контакт Галерија у 21:30

Концерт – Џез понедељак

 ПОНОВО РАДИ ЏЕЗ!!! Отварамо нову сезону џез понедељка у СКЦ-у. Сваког другог понедељка моћи ћете да уживате у џез концертима локалних и не баш локалних џезера. На отварању ће учествовати неки већ добро познати музичари који су задњих 5 година наступали у овом простору, али и млади џез музичари.

 

Уторак, 06. октобар – Галерија СКЦ у 20:00

Изложба- МОнуМЕНТИ променљиво лице сећања – Марко Кројач

 

МОнуМЕНТИ променљиво лице сећања, аутора Марка Кројача. Немачка организација Forum Zivilier Friedensdienst е.V. forumZFD/Forum Civil Peace Service) и Студентски културни центар Крагујевац, представљају изложбу аутора Марка Кројача под називом МОнуМЕНТИ променљиво лице сећања. Изложба ће бити отворена у уторак, 6. октобра 2015. у 20 ч у Галерији СКЦ Крагујевац. Изложба ће трајати до 18. октобра 2015.

Изложба фотографија о споменицима на западном Балкану, аутора Марка Кројача, приказује како су се културе сећања и концепти идентитета на простору постјугословенских земаља мењали од Првог светског рата до данас. Изложба фотографија МОнуМЕНТИ приказује споменике и приче о њиховом настанку које предочавају како су се концепти идентитета у земљама западног Балкана развијали од раног XX века до данас. Однос према постојећим споменицима и успостављање нових споменика одражавају регионалне културе сећања и откривају променљиве концепте идентитета. Фотографије Марка Кројача дочаравају овај развој, а коментари аутора из различитих академских области контекстуализују сваки споменик. Таквим приступом, изложба има жељу да унапреди критичко, а у исто време конструктивно суочавање с прошлошћу. Двојезични каталог изложбе садржи све фотографије и чланке које су међу осталима написали др Бојана Пејић, др Lutz Schrader, Shkelzen Maliqi, др Сенадин Мусабеговић, др Вјеран Павлаковић и остали.

 

Петак, 09. октобар – Чаурница, Кнежев арсенал у 22:00

Концерт – Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra
Барселона џипси клезмер оркестра (БГКО) је убрзо по свом оснивању почела да одушевљава публику широм Европе својим срчаним и изненађујућим наступима и интерпретацијом традиционалне ромске и клезмер музике из источне Европе. БГКО је интернационални састав из Барселоне познат по истраживању музичких корена као и стварању врло упечатљивог сопственог стила.

 

БГКО је састављен од шест музичара из различитих земаља у формацији глас, кларинет, контрабас, хармоника, гитара, удараљке. Музичари из Француске, Италије, Србије, Индије, Грчке и Шпаније су се сакупили у Барселони и направили састав посвећен балканској музици на један врло карактеристичан начин. Њихов стил је инспирисан клезмером, jazz manouch-ом, ромском музиком, али и истраживањем заборављених стилова, необичних ритмова и музичких боја из предела широм источне Европе. Уз сав тај опус, посебан карактер им је дала иснпиративна и богата сцена Барселоне, од јужноамеричких мелодија, традиционалне каталонске музике и медитеранских стилова па све до блуз и џез музике.

 

По издавању свог првог диска IMBARCA (Satelite K) 2014. године, БГКО је направио турнеју по Италији, Грчкој, Малти, Француској, Србији, Словенији, Немачкој и Шпанији, наступајући у престижним концертним дворанама као што су Национални Аудитори Каталуње и Имаго фестивал у Словенији, и захваљујући томе постао један од најактивнијих интернационалних састава у Барселони. У првој половини 2015. године наступали су у Андори, Италији, Немачкој, Чешкој, Словачкој, Француској, Холандији, у Театру Grassi у Милану,Orpheum сали у Грацу и Porgy and Bess клубу у Бечу, док су за други део текуће године предвиђене турнеје по Швајцарској, Италији, Словенији, Србији, Румунији, Бугарској, Грчкој, Аустрији и Немачкој.

 

По свом оснивању 2012. године, БГКО је освојио јако пуно фанова широм света, и скоро 1 500 000 посетилаца на јутјуб издању композиције Ђелем Ђелем, и изненађујуће брзо доспели на странице многих шпанских и италијанских новина.

 

БГКО чине Robindro Nikolic (Србија-Индија: кларинет, бас кларинет), Mattia Schirosa (Италија, хармоника), Ivan Kovačević (Србија, контрабас), Julien Chanal (Француска, гитара), Stelios Togias (Грчка, перкусије) и Sandra Sangiao (Шпанија, глас). Као што то бива у традицији клезмер и ромске музике, коју је одувек покретала културна размена са емигрантима музичарима, БГКО је такође сакупила велику породицу који наступају као гостујући музичари из Италије, Ирана, Израела, Молдавије, Русије, Немачке, Турске, Словеније, Македоније, Мексика, Швајцарске и других земаља.

 

Траје: Изложба – Silver Force – Марија Граховац – Контакт Галерија

Ближе информације о програмима СКЦ-а можете добити путем телефона

034/336-122 и 335-050

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.