СКЦ – Програм за период 08.06.- 14.06.2015.

СКЦ - Програм за период 08.06.- 14.06.2015. године

Понедељак, 08. јун – Кутија шибица у 20:00
Француски филмски караван ‒ Циклус: Злочини и мистерије
У оквиру програма Француски филмски караван, који се реализује у сарадњи са Француским институтом у Београду, крагујевачка публика биће у прилици да види нови циклус филмова под називом Злочини и мистерије. Компликовани заплети, рафинирани рeдитељски рукописи, сјајне глумачке креације, критика друштвене стварности, као и мешање жанрова, главне су одлике француских крими филмова које ће крагујевачка публика премијерно видети у овом разноликом избору.
Филмови ће бити приказани у Кутији Шибица СКЦ-а, сваког понедељка током месеца јуна, у термину од 20:30 ч. Улаз за све пројекције је бесплатан.
Програм Француски филмски караван се реализује у сарадњи са Француским институтом у Београду. www.institutfrancais.rs

Крива (Француска, 2008, 105’)
Режија: Летициа Масон
Играју: Елен Фиљер, Жереми Реније, Амира Казар

Забрањено млађима од 12 година

Адвокату Лисјену Ламберу једног дана понуђен је посао живота: да припреми одбрану једне жене, Бланш Гранвил, осумњичене да је убила свог мужа. Када једне бесане ноћи посети напуштену кућу своје клијенткиње, тамо среће Маргерит Марке, куварицу породице Гранвил. Необичан сусрет са необичном девојком. Да ли је она невина? Стварно? Једна особа их сваке ноћи посматра. То је Луј Берже, полицијски инспектор. Свако од њих тражи истину, свако од њих пита се о љубави. Ко је убица? Што истрага више одмиче, сумња је све већа а мистерија неразлучива…

Уторак, 09. јун – Сала ПМФ-а у 19:00
Годишњи концерт фолклорног ансамбла „Светозар Марковић”
Учествују: први и други ансамбл, женска певачка група „Студенац”, дечији ансамбл, народни оркестар.
Гости: фолклорни ансамбл „Оро” из Ниша.

Петак, 12. јун – Башта СКЦ-а у 19:00
Представљање књиге „Бантустан” и филмска пројекција у 21:00х
У склопу уводне вечери у Дан Младих, у сарадњи са партнерском организацијом, СКЦ Крагујевац, Алтом Центар организује представљање Клуба Путника и њихове путописне књиге „Бантустан”.

Након годину дана размишљања, Марко Ђедовић, Урош Крчадинац и Лазар Пашћановић одлучили су да се отисну у велику афричку пустоловину. Тројица пријатеља, иначе чланови Клуба путника, су прешла Африку од севера до југа, путујући на све начине, од аутостопа до авиона, спавајући посвуда, чак и код старешине у једном афричком селу. Књига „Бантустан” се родила из серије блогова о тромесечном путовању кроз Африку. Ти блогови, првобитно објављивани на веб-страници Клуба путника, касније су преточени у књигу о људима које су сусретали на том путу, али и о међусобним (не)слагањима.

„Бантустан” чине приче и цртежи, интервјуи и мапе, песме и документи. Истовремено је уџбеник за самостална путовања, интимна исповест, илустровани атлас, збирка чудних судбина, попис малих тајни и срамота. „Бантустан” је путопис, роман, атлас и енциклопедија.

Предавачи: Урош Крчадинац, Лазар Пашћановић

Први Прави Женски Звук
Драматуршка линија филма прати различите креативне фазе у развоју групе Boye. Од настанка у окриљу југословенских новоталасних струјања и новосадске уметничке сцене, преко снимања дискографских издања у Загребу, Новом Саду, Београду, Холандији, те концертних наступа, до самог распада групе и резимеа њиховог значајног утицаја на целокупну музичку сцену.
Документарни филм ауторке Бранкице Драшковић проглашен је најбољим на Међународном Фестивалу документарног рок филма, одржаном од 4. до 7. марта истовремено у Винковцима, Загребу и Ријеци. У одлуци фестивалског жирија, који су чинили Игор Мирковић, Гордан Нухановић и Петар Митрић, истиче се да је филм награђен за „информативан и исцрпан приказ друштвено-социолошког и културног контекста осамдесетих година у којем је поникао један од првих женских рок састава у тадашњој држави”.

Непослушни
Лени и Лазар су блиски пријатељи из детињства. Лени, принуђена да лето проведе радећи у апотеци њених родитеља, нестрпљиво чека Лазаров повратак у место у ком су заједно одрасли.
Једном када се поново сретну одлучују да заједно крену на насумично путовање бициклама и то по пределима њиховог детињства, у покушају да октрију ново значење њиховог односа.
У главним улогама Хана Селимовић, Младен Совиљ, Миња Субота, Марко Јањић.
„Непослушни” су светску премијеру имали у јануару, на Филмском фестивалу Sundance, који је основао чувени амерички глумац Роберт Ретфорд, у оквиру такмичарске селекције World Cinema Dramatic. Филм је затим приказан на још једном од престижних фестивала независног филма ‒ Интернационалном филмском фестивалу у Ротердаму, ИФФР. „Непослушни” су свој фестивалски живот наставили и на филмским фестивалима у Софији, Истанбулу, Приштини и Кракову. У Приштини на ПриФилм Фесту, „Непослушни” су добили награду Red Goddess за најбољи филм, док је Хани Селимовић, која тумачи главну женску улогу у филму, уручена нагада Golden Goddess за најбољу глумицу.
Режију и сценарио филма потписује ауторка Непослушних, Мина Ђукић.
Филм ће бити приказан у оквиру манифестације Дан Младих, 12. јуна у башти СКЦ Крагујевац. Улаз слободан.

Траје: Изложба – White Balance – Ана Кнежевић – Контакт Галерија
Изложба – Материјал – Ангелина Перић – Галерија СКЦ
Ближе информације о програмима СКЦ-а можете добити путем телефона
034/336-122 i 335-050

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.