Стартовао систем прекршајних судова

У свим судовима посебне надлежности данас је стартовао са радом Систем прекршајних судова - СИПРЕС

Судови посебне надлежности су први пут међусобно повезани тако да могу лако и једноставно да размењују податке и предмете без употребе папира и ослањања на поштанске услуге.

„Прекршајни поступци су у свакој држави света огледало ефикасности и брзине националног правосуђа и током 2015. године неколико посебно одабраних прекршајних судова у Србији користило је ову јединствену апликацију у свом свакодневном раду, а након последње софтверске надоградње систем је у поноћ стартовао на националном нивоу“ , рекао је председник Прекршајног апелационог суда Зоран Пашалић.

Према његовим речима, пуна примена и званични почетак рада судова искључиво у Сиреса планирана је у првих 90 дана нове године, када ће бити објављени резултати рада судова посебне надлежности за прво тромесечје ове године.

Он је, указујући да је, након пет година рада уз подршку Агенције САД за међународни развој (УСАИД) кроз ЈРГА пројекат у сарадњи са Министарством правде Србије, интеграцијом СИПРЕС-а у раду прекршајног правосуђа и судова посебне надлежности направљен значајан корак у дигитализацији целе 1 области правосудног система, која је уједно и најобимнија и са којом се већина грађана сусреће свакодневно.

Пашалић истиче да су прекршајне ​​судове годинама уназад спутавали лоши услови за рад у неадекватним просторијама уз недовољну и застарелу опрему и процес рада који се значајно ослањао на папирну документацију што је доводило до кашњења и сувишних понављања радњи у оквиру обраде предмета.

Он подсећа да је применом новог закона још 2014. Министарство правде примењен регистар санкција и регистар неплаћених новчаних казни, као део целине коју чини и обједињује СИПРЕС.

Пашалић је оценио да је протекла година била изазовна за прекршајно правосуђе, да су посебно уважене смернице и препоруке Врховног касационог суда Србије (ВКС) у смислу уједначавања судске праксе на националном нивоу, смањења диспропроције учинка у односу нових и старих предмета.

Он је додао да је уз координацију и сарадњу Министарства правде, подршком УСАИД и ЈРГА пројекта, израженом у подели знања, искуства и донацијом десетина милиона долара у протеклих пар година урађено много, нарочито када је реч о смештајним капацитетима и инфраструктури судова посебне намене.

У томе је добрим делом финансијски учествовало и Министарство правде онолико колико је то било могуће у рестриктивним временима, а ради се о више стотина милиона динара српске пара уложених у инфраструктуру српских судова кроз капиталне инвестиције, рекао је Пашалић, а пише у саопштењу.

Пашалић је са жаљењем констатовао да још има прекршајних судова који су у јако лошем смештају, али и да се мора бити потпуно искрен и рећи да оно што је за прекршајне ​​судове пре неколико година била научна фантастика, данас је опипљива реалност.

Према његовим речима, 2016. година биће још изазовнија за прекршајно правосуђе, а очекују се и изменр и допуне Закона о прекшаје у јавној расправи и синхроно уподобљавање са Законом о безбедности саобраћаја на путевима чија се финализација такође очекује у првим месецима ове године, јер се изменама и допунама та два кључна закона може директно утицати на смањење броја настрадалих и повређених на путевима у Србији.

Радни изазови у 2016. години, како очекује, биће и савладавање прилива нових предмета на нивоу Европске Уније, планирање и балансирање структуре запослених у прекршајном правосуђу чиме би судови посебне надлежности добили потребну флексибилност како би још боље функционисали.

Портпарол ПАС Александар Илић истиче да је СИПРЕС први систем у српском правосуђу који је повезан са осталим органима у оквиру мреже правосудних органа и мреже Управе за заједничке послове републичких органа (УЗ ЗПРО) и то су за сада Управа за трезор, Управа саобраћајне полиције МУП Србије и Централни регистар обавезног социјалног осигурања.

„Повезивањем са МУП Србије омогућена је електронска достава десетина хиљада прекршајних налога судовима. Од почетка примене закона само Управа саобраћајне полиције као интегрални део МУП издала је преко милион прекшајних налога а добровољно плаћање казни достигло је рекордан ниво од 74 одсто, што је више него дупло у односу на 30 процената колико је износио проценат добровољног плаћања мандатних казни у складу са предходним законом „, нагласио је Илић.

Он је подвукао да је СИПРЕС активан систем који обухвата различите функције, попут формирања календара и подсетника који упозоравају кориснике на важне предстојеће активности захваљујући чему ће бити немогуће „да се списи предмета изгубе негде у фијоци или забораве“.

Технички детаљи и могућности целог система биће представљени стручној и медијској јавности на званичној промоцији СИПРЕСА у наредних 90 дана.

Што се тиче новогодишњих празника, према подацима ПАС прикупљеним од дежурних служби свих прекршајних судова, на територији Србије није било неуобичајено већег броја процесуираних прекршилаца за разлику од претходних година, навео је Илић додајући да су се најчешћи прекршаји тицали области Закона о јавном реду и миру и Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Извор: б92.нет

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.