Стеван Плетикосић

Стеван Плетикосић (Крагујевац 14. март 1972) је српски репрезентативац у стрељаштву. Освајач је олимпијске медаље и један од

Стеван Плетикосић (Крагујевац 14. март 1972) је српски репрезентативац у стрељаштву. Освајач је олимпијске медаље и један од актуелних власника светског рекорда у дусциплини МК пушка 50 метара у лежећем ставу.

Каријера

Стрељаштвом је почео да се бави са 10 година. Прву медаљу је освојио на Европском првенству у Загребу 1989 године. На Светском првенству 1991 постаје једини јуниор који икада долази до максималног резултата од 600 кругова у дисциплини МК пушта 50 метара у лежећем ставу. 1992 на Олимпијским играма у Барселони је наступио као независни учесник, јер је Југославија била под санцкијама. Ту осваја бронзану медаљу у дисциплини 50 м малокалибарска пушка у лежећем ставу.
На Светском првенству 1994 у Милану се окитио сребрном медаљом, а Југословенски олимпијски комитет га проглашава мушким спортистом године.На СП 2006 долази поново до сребра у истој дисциплини, али у троставу.

На једном од такмичења у Светском купу 2008, у Рио де Жанеиру осваја златну медаљу.

Редовно наступа на Олимпијским играма, али након медаље, тек 2008 у Пекингу остварује запаженије резултата, када поред 10. и 11. места у дотаташњим најуспешнијим дисциплинама, долази до финала и коначног седмог места у дисциплини ваздушна пушка на 10 м.

Фото: новости.рс

Аутор: Александар Ђорђевић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.