Стојан Ђорђевић

Рођен је у Крагујевцу 13. децембра 1988. године где је завршио основну школу и Прву крагујевачку гимназију.

Стојан Ђорђевић (Крагујевац, 13. децембар 1988) је српски телевизијски, филмски и позоришни глумац.

Рођен је у Крагујевцу 13. децембра 1988. године где је завршио основну школу и Прву крагујевачку гимназију. Глумом је почео да се бави аматерски са непуних седам година, прво у дечијој радионици, а каснијe у драмском студију Дома омладине, где је поред глуме похађао и филмску радионицу и био један од њених оснивача, а касније и предавач на курсу анимираног филма.

Факултет драмских уметности Универзитета уметности у Београду уписао је 2007. године, одсек глума код професора Драгана Петровића Пелета. Током студирања снимио је неколико студентских филмова, крајем друге године добио је први професионални ангажман у Београдском драмском позоришту, а након тога имао улоге у већини београдских позоришта.

Године 2011. дипломирао је са представом Неке девојке, а на Факултету драмских уметности 2013. године завршио је и мастер студије, такође на одсеку глума са представом Зоолошка прича уз писани рад Зоолошка прича, Едвард Олби, Питер — Студија лика. Запажене улоге остварио је у филмовима За краља и отаџбину и Инкарнација где је имао главну улогу, као и у ТВ серији Драмска трилогија 1941—1945. Предавач је у школи глуме „Први кораци”.

Остварио је улоге у представама као што су Кад су цветале тикве, Госпођа Министарка, Мој Живот, Исидора Данкан, Дар, Ана Карењина и у многим другим. Поред вечерњих, Ђорђевић је оставио улоге у великом броју представа за децу.

Прву ТВ улогу остварио је у серији Мирис кише на Балкану, где се појавио у једној епизоде као усташки ађутант.[5] Након тога, позјамио је глас у краткометражном филму 5 Minutes Each, који је емитован 2011. године. У периоду од 2013. до 2014. године глумио је у девет епизода ТВ серије Драмска трилогија 1941—1945. као Жарко Таралић, а исту улогу имао у филму За краља и отаџбину, који је премијерно приказан 2015. године.[5] Ђорђевић је имао главну улогу у филму Инкарнација, који је имао премијеру 2016. године, а током исте године појавио се у једној епизоди ТВ серије Убице мог оца као затворски чувар.

Улогу момка имао је у серији Прва тарифа, а након тога глумио губитника у краткометражном филму Сотона је украо наше хот догове!. У хумористичкој ТВ серији Шифра Деспот појавио се као инспектор Савић, а након тога у филму Краљ Петар Први у улози војника. Остварио је улогу у филму Шавови, а након тога глумио у ТВ серији Краљ Петар Први, такође као војник. Улогу Златка Кораћа остварио је у српској серији Ургентни центар, а након тога улогу Жељка у серији Јужни ветар.

Аутор: Александар Ђорђевић
Фото: Мондо

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.