Сунчаница код детета и како је препознати

Један од најалармантнијих проблема које сунце доноси је, свакако, сунчаница или топлотни удар, о чему би родитељи требало

Један од најалармантнијих проблема које сунце доноси је, свакако, сунчаница или топлотни удар, о чему би родитељи требало да се што боље и на време информишу.

Сунчаница је бурна реакција целог организма на прекомерно излагање сунцу. Она се може десити брзо, нарочито ако је дете активно на сунцу, али је чешћа такозвана касна сунчаница која се дешава неколико сати после боравка на врућини – пред спавање или током првог сна.

Рана реакција је веома бурна: дете одједном онемоћа, осећа вртоглавицу и мучнину, неретко повраћа и постаје поспано. Већи клинци могу бити и узнемирени, а главобоља је скоро увек присутна. Дете је орошено знојем, руке и ноге су прво топле, а ако се не склони са сунца, постају хладне и дрхтаве. Телесна температура може бити нормална, али је обично повишена. Шта је дете мање и симптоми су израженији, а опасност од компликација већа. Када се баш претера са сунчањем, може доћи и до губитка свести, што се чешће дешава код адолесцената.

Када се дешава „касна“ сунчаница симптоми спорије наступају, мање су изражени, али дуже трају. Деца су врућа, зајапурена, иако нису на сунцу. Изгледају као да их „ломи вирус“, па се маме и тате често збуне мислећи да је у питању инфекција. Малишани су веома раздражљиви – плачу, наизглед без разлога, а већа деца обично имају мучнину (понекад и повраћају), променљивог су расположења и имају несаницу. Телесна температура је по правилу повишена.

Шта у случају сунчанице могу да ураде родитељи?

  • Склонити дете са сунца. Ако се ради о раној и бурној сунчаници, дете прво треба склонити са сунца, ако је могуће отићи у климатизовану просторију, или бар у замрачену и добро проветрен собу или апартман.
  • Истуширајте дете млаком водом. Потом га оставите да се осуши без брисања
  • Дајте му да пије течност. Расхлађен безалкохолни напитак (чај, сок или обична вода) је преко потребан детету које има сунчаницу. Течност не треба давати одједном у великој количини, већ чешће по мање, нарочито ако је дете повратило. Још док пије прву „порцију“ воде треба га Разголитио и расхладити.
  • Дајте Му лек. Ако је телесна температура и даље висока, малишану треба дати неки од лекова за обарање температуре (антипиретик). Најбоље је ставити чепић (парацетамол) у гузу, јер је ефекат бржи, а избегава се и могућност повраћања. Наравно да није погрешно дати ни лек у сирупу (ибупрофен или парацетамол).
  • Треба му одмор. Наредних неколико сати дете треба да се одмара, идеално би било да одспава. Неки родитељи се боје да пусте малишана да спава када има сунчаницу. Тај страх је неоправдан, јер му је одмор заиста потребан, а сан је најбољи одмор. Наравно, током сна треба контролисати телесну температуру, па у случају нових скокова поновити терапију леком против високе температуре. Већ после четири сата од претходне дозе може се поновити лек. А ако је прошло мање времена, поновити туширање млаком водом.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.