Сутра почиње јубиларни „ЈоакимИнтерФест“

Јубиларни 10. Међународног позоришни фестивал "ЈоакимИнтерФест", почеће сутра и трајаће до 15. октобра, у Књажевско-српском театру.

Јубиларни 10. Међународног позоришни фестивал „ЈоакимИнтерФест“, почеће сутра и трајаће до 15. октобра, у Књажевско-српском театру.

Директор Театра Војо Лучић истакао је да је тема овогодишњег Интерфест „Време тишине“ и да ће Крагујевчани и фестивалска публика, захваљујући селекцији Жељка Јовановића, позоришног критичара и уметничког директора Позоришта на Теразијама, бити у прилици да погледају заиста изузетне представа у такмичарском делу смотре.

Јовановић је подвукао да се јубиларни ЈоакимИнтерФест бави тишином, тим кратким простором мира у коме се свет повремено нађе.

– Фестивал се ове године бави и том паузом измедју два сукоба, оног који је прошао и чији ехо и даље одјекује, и неког следећег који, надајмо се никада неће доћи и који, бојимо се, само што није почео – рекао је Јовановић на конференцији за новинаре у крагујевачком позориршту.

Према његовим речима, циљ овогодишњег фестивала јесте сагледавање и постављање питања да ли постоје нове форме, да ли су се појавиле у неком сценском читању класичних и већ познатих комада, као и шта је са новим идејама.

– Стога овај фестивал има за циљ да у реткој позоришној шуми која је из сезоне у сезону све ређа, потражи да ли постоји нека нова грана која ће једног дана можда постати ново стабло из кога ће нићи нови правци, као и да ли можемо да учинимо нешто по чему ће нас неко ново време препознати – нагласио је Јовановић.

ПРОГРАМ ЈОАКИМИНТЕРФЕСТА

7. октобар
Каинов ожиљак
Шабачко позориште

8. октобар
Мрешћење шарана
Народно позориште Републике Српске Бања Лука

9. октобар
Пукотина
Босанско народно позориште Зеница

10. октобар
Племена
Позориште Планет Арт и Екит Театар

11. октобар
Живот стоји, живот иде даље
Битеф театар

12. октобар
Принцип суперстар (Месечари)
Књажевско-српски театар

13. октобар
Палилулска роман
Београдско драмско позориште

14. октобар
Пиџаме за шесторо
Краљевачко позориште и Књажевско-српског театар

У пратећем програму Десетог ЈоакимИнтерФеста биће промовисана монографија посвећена Властимир Ђуза Стојиљковић „Ђузине посланице“, као и књига Миладина Шеварлић „Виски и трубачи“, ау Галерији Јоаким биће изложени позоришни плакати са претходних девет фестивала, по избору сликара Миливоја Штуловића.

О наградама ће одлучивати стручни жири у сатаву: Драгана Варагић, глумица и редитељка из Србије, Пјер Валтер Полиц, редитељ из Немачке и Трајче Качаров, драматург из Македоније. Водитељ разговора је Спасоје Ж. Миловановић, драматург.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.