Свети Врачи – Козма и Дамјан

Дан посвећен Светом Козми и Дамјану

Дан посвећен Светом Козми и Дамјану. Козма и Дамјан, браћа по телу и духу, родом су из Азије, од оца незнабошца и мајке хришћанке. Напуштени од оца, живели су под окриљем брижне љубави мајке Теодотије, која их васпита као истините хришћане, Божјом промисли беху научени лекарској вештини и лечише народ бесплатно, испуњавајући Христову заповест: „Бадава примисте-бадава дајете!“ .

Упокојише се у блаженом и вечном миру 14.новембра непознате године. Срби их зову Кузман и Дамјан. Народ их слави као велике добротворе. Еснафска су слава лекара и лекарских удружења. Славе се као крсна слава.

Мошти Светих бесребреника и чудотворца Козме и Дамјана, почивале су уназад неколико векова у манастиру Зочиште код Ораховца у Метохији, све до 1999. године, када је манастир срушен до темеља од стране албанских терориста. Манастир је обновљен 2007. године и мошти су враћене у њега. Један део моштију и даље се налази у манастиру Сопоћани код Новог Пазара, док се у манастиру Врачеву налази, такође, један мањи део моштију светитеља, где и даље пружају утеху и дарују исцељење онима који им са вером приступају.

Чудотворна икона светих Врача Козме и Дамјана, такође, је приликом разарања манастира Зочиште, претрпела велика оштећења. Пронађена је у рушевинама манастира, међу циглама и камењем, преполовљена на двоје. Икона је рестаурирана и поново враћена у манастир Зочиште.

Чудотворна икона Св. Врача, манастир Зочиште

Чудотворна икона Св. Врача, манастир Зочиште

Извор: Србију волимо

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.