Терористи у Паризу користили „калашњикове“ из Крагујевца

Више комада оружја које су користили исламисти у нападима на Париз произведено је у крагујевачкој фабрици "Застава оружје"

Више комада оружја које су користили исламисти у нападима на Париз произведено је у крагујевачкој фабрици „Застава оружје“ пре распада бивше Југославије.

То је потврдио директор фабрике „Застава оружје“ Милојко Брзаковић.

Брзаковић је агенцији АП рекао да му је српско Министарство унутрашњих послова два дана после теористичких напада у Паризу, у којима је убијено 130 људи, послало серијске бројеве оружја пронађеног у француској престоници током и после напада.

„Мислим да их је било седам или осам, све су биле аутоматске пушке, ‘калашњикови'“, рекао је Брзаковић.

Како наводи АП, у питању је југословенска верзија совјетске аутоматске пушке АК-47.

То оружје користила је ЈНА, касније и Војска СРЈ.

Брзаковић је у телефонској изјави за америчку агенцију рекао да су после распада бивше СФРЈ све зараћене стране могле да продају преостало оружје.

„Оружје је испоручивано војним субјектима у Словенији, Босни и Македонији за потребе ЈНА“, напоменуо је он.

Брзаковић је још истакао да сада у Србији ниједан производ фабрике „Застава оружје“ не може бити испоручен „без дозволе државе Србије“.

Политички аналитичар Зоран Драгишић изјавио је раније данас да уколико је и тачно да су терористи који су извели напад у Паризу користили пушке крагујевачке „Заставе“, то ни на који начин не може „окривити“ Србију за везе са терористима и Исламском државом.

Драгишић, који је професор на Факултету за одбрану у Београду, за Тањуг је објаснио да су „Заставиним“ оружјем биле наоружане територијалне одбране свих бивших југословенских република, те да је то оружје било извожено у земље Блиског истока и да га и сада може бити бар у педесетак земаља.

„Оно је из Србије легалним каналима могло отићи у неку земљу Блиског истока или је могло отићи шверцом, што се догађало 1990-их година, када је много тог оружја шверцовано. Оно је могло да оде из Босне, са Косова, било одакле, и онда доћи у руке терориста „, објаснио је Драгишић.

Раније данас, беогадски медији пренели су да су нападаци из Париза наводно преко интернета наручили од шверцера оружје из Немацке поцетком новембра.

У поруџбини су била два АК-47, односно „калашњикови“ направљени у Кини, као и две Заставине пушке М70 направљене за време бивше Југославије.

Извор: б92.нет

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.