„Уред“ проглашен за споменик културе

Зграда у којој је у Крагујевцу смештен Институт за јавно здравље, грађанима најпознатија као "Уред", одлуком Владе Србије

Зграда у којој је у Крагујевцу смештен Институт за јавно здравље, грађанима најпознатија као „Уред„, одлуком Владе Србије проглашена је за споменик културе.

Овај објекат изграђен је 1931. године према пројекту архитекте Богдана Несторовића, професора Архитектонског факултета Универзитета у Београду, и била је намењена за смештај Канцеларије за осигурање радника.

Зграда има сутерен, високо приземље и спрат. Поред административних просторија, зграда је имала и ординације: две амбуланте опште праксе, по једну хируршку, очну, ушну, зубну, гинеколошку, Антитуберкулозни, као и Пулмолошко и рендгенолошка одељење. У приземљу су била парна купатила са кадама, тушевима и посебним одељењима за физикалну терапију, масажу и хидротерапију. У спољној композицији, архитекта Несторовић је остварио особену варијанту модернизоване монументалне неокласичне истористичке архитектуре, чији концепт подразумева наглашен геометризам и чисте, сведене, једноставне фасадне површине.

Осим архитектонских вредности ауторског остварења проф. Богдана Несторовића, овај споменик културе значајан је и због доприноса развоју здравствене културе у Шумадији, наведено је у одлуци Владе Србије.

Окрижни уред

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.