Увођење реда у област урбанизма

Град Крагујевац добиће ускоро главног урбанисту

Град Крагујевац добиће ускоро главног урбанисту. Институт главног урбанисте представља једну од значајнијих новина коју је у децембру прошле године донео Закон о планирању и изградњи.

Ради се о потпуно новом институту који у сложен и детаљно уређен поступак израде и доношења планова уводи градског урбанисту. Основни задатак главног урбанисте, према речима Верољуба Трифуновића члана Градског већа за просторно планирање, урбанизам и изградњу је координација рада између органа надлежног за послове урбанизма и јавних предузећа и других институција укључених упоступке израде и доношења планских докумената.

Главни урбаниста је по функцији председник Комисије за планове, чиме ће бити остварена чврста веза, односно, јединство у контроли садржине и поступка израде и доношења планских докумената. То значи да главни урбаниста процењује да ли су планови у складу са законом и колико су решења квалитетна, учествује у програмима уређења грађевинског земљишта, даје иницијативе за израду планова, одређује редослед и динамику доношења планова, анализира и прати уређење града, прати промене у простору.

Главног урбанисту именује Скупштина града, на период од четири године. Главни урбаниста је самосталан у раду, а за свој рад и стање у простору одговара Скупштини града, подношењем редовних годишњих извештаја или по потреби подноси посебне извештаје Скупштини града о евентуалним проблемима у поступцима израде и доношења планских докумената са предлозима за њихово превазилажење.

На тај начин, казао је Трифуновић, у област урбанизма и грађевине уводи се ред. Почело се прошле године у новембру када је Градско веће добило члана задуженог за просторно планирање, урбанизам и изградњу. Након тога, у априлу ове године, уместо два секретаријата, формирана је Градска управа која има два одељења – једно које се бави обједињеном процедуром у области издавања грађевинских дозвола, пријаве радова, издавање употребних дозвола и тако даље, а друго просторним планирањем, урбанизмом, легализацијом и заштитом животне средине. Процес увођења реда у тој области, истакао је Трифуновић, биће заокружен именовањем главног урбанисте.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.