Вести КГ – да се не заборави!

Молебан и мировна манифестација "Велики школски час" биће данас одржани у знак сећања на стрељане цивиле у Другом

Том традиционалном антиратном манифестацијом крај споменика стрељаним ђацима и професорима, Крагујевац и Србија сваке године свету шаљу поруку да се никада и нигде не понови злочин какав се догодио 21. октобра 1941. године у Крагујевцу, када су немачки окупатори и једном дану стрељали више хиљада цивила .

Манифестацији ће присуствовати и председник Србије Томислав Николић.

Тај догађај представља један од највећих злочина немачке војске у Другом светском рату, и један је од најтрагичнијих који се догодио на тлу Србије у том рату.

На суђењу у Нирнбергу прихваћено је да је у Крагујевцу стрељано око 7.000 цивила, док савремена истраживања говоре је да је убијено 2.792 грађанина јер за толико особа располажу личним подацима – ко су, где су и када рођени, чиме су се бавили. Међу стрељано је било 270 деце, од којих је најмлађи имао 11 година.

Немачки окупатор стрељао је цивиле у Крагујевцу у знак одмазде, а повод су били немачки губици у борбама са партизанским и четничким једницама 1. октобра на путу Крагујевац-Горњи Милановац, у којем су Немци имали 10 мртвих и 26 рањених војника.

Тим стрељањем доследно је примењена наредба тадашњег генерала Франца Бема од 10. октобра 1941. године, којом се прописује стрељање 100 Срба за једног убијеног Немца и 50 Срба за рањеног.

Ове године, у оквиру Великог школског часа, биће изведен сценски приказ под називом „Између неба и земље“, по делу „нишчим“ крагујевачког писца Видосава Стевановића, који је урадио и сценарио.

За сценски приказ у којем учествују глумци Књажевско-српског театра, Стевановић је урадио и сценарио, музику Зоран Христић, а редитељ је Јано Чањи.

Текст сценског приказима „Између неба и земље“, по први пут од 1971. године, од када се у Ссумарицама одржава Велики школски час, понуђен је као прозна целина, у којем се кроз 8 исповедних фрагмената, преплићу и настављају продубљујући приче о индивидуалним судбинама стрељаних до општих, универзалних значења.

Извор: Танјуг

И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је осам беба – две девојчице и шест дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује хладно и облачно време.

Минимална дневна температура 7°Ц, максимална дневна температура од 11°Ц.

Дуваће северни и севернозападни ветар брзином од 3 м/с.

Влажност ваздуха 67%, док ће УВ индекс бити 1.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.