Вести КГ – данас је Међународни дан борбе против насиља над женама

Међународни дан борбе против насиља над женама, који је установила УН, обележава се данас, 25. новембра. У знак

Међународни дан борбе против насиља над женама, који је установила УН, обележава се данас, 25. новембра.

У знак сећања на сестре Мирабел из Доминиканске републике, које је брутално убио диктатор Рафаел Трујилло.1999. године, Уједињене Нације су резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

Овај дан, који се у свету обележава наранџастом бојом, уједно је и дан којим почиње 16 дана активизма – глобална, светска кампања коју обележава 1700 организација у преко 100 држава света, а која се завршава 10. Децембра, Даном људских права.

– О насиљу не смемо говорити само када се оно деси и на Међународни дан борбе против насиља над женама, то мора бити свакодневна тема у нашем друштву, а пре свега у нашим школама. Према статистичким подацима свака друга жена у Србији преживи неки облик насиља, било физичког, сексуалног, психолошког или економског, а насиље често остаје „невидљиво“ све док се не деси трагичан исход. Насиље над женама које чине њихови актуелни или бивши, брачни или ванбрачни партнери представља најучесталији вид насиља у породици и карактерише се трајношћу, широком распрострањеношћу, присуством традиционалних механизама окривљавања жртве, присуством друштвених стереотипа који замагљују праву слику ове појаве и одговорност како учиниоца тако и институција – каже Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

Извор: блиц.рс

И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је седам беба – пет девојчица и два дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује облачно и хладно време.

Минимална дневна температура 0°Ц, максимална дневна температура од 7°Ц.

Дуваће северозападни ветар брзином од 2 м/с.

Влажност ваздуха 92%, док ће УВ индекс бити 0.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.