Вести КГ – Фијат ради само са трећином капацитета

Фијат ради само трећином капацитета, време променљиво облачно, роде вредне....

Нерадни дани, прекиди у производњи, неостварена обећања о добијању нового модела као и извозу на нова тржишта попут руског, забринули су раднике у Фијатовој фабрици аутомобила у Крагујевцу.

Водећи извозник у Србији, компанија Фијат Крајслер аутомобили и даље чека добијање новог модела али и исход преоговра о бесцаринском извозу 500Л-а на руско тржиште. Тренутно је у Фијат-овој фабрици у Крагујевцу самњена производња па запослени опет имају нерадне дане што је утицало и на њихове месечне зараде.

„Оно што је највећи проблем је што смо ми покушавали да се држава као сувласник 33% акција активно укључи. Због тога смо још од 2014. године стално писали и премијеру и председнику државе, јер је чињенично стање такво да производња неће бити увећана без новог модела или неког новог тржишта“, каже Зоран Марковић, председник Самосталног синдиката у Фијат-у.

Дневнице запосленима у Фијат-у је нерадним данима умањена па тада добијају 65% од пуне зараде.

„Једна недеља у току месеца отпадне или две недеље и онда долазимо у такву ситуацију да смо испод тог неког републичког просека, тако да наши радници сада имају плату нешто испод 40.000 динара, што је апсолутно недовољно за један нормалан живот, а нарочито је недопустиво то у једној мултинационалној компанији која је на светском гласу“, каже Зоран Марковић.

Руководство Фијат-ове фабрике аутомобила нје желело да се оглашава поводом све чешћих прекида у производњи.

Иако је Фијат-ова фабрика у Крагјевцу пројектована да производи 300.000 јединица тренутно се у погонима фабрике ради трећином капацитета.

Радници Фијат-а све чешће имају нерадне дане, а прекиди у производњи трајаће до наредне године. Без новог модела или новог тржишта неће се ни повећати производња у Фијат-у, што највише и брине 5.000 запослених у овој фабрици.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је пет беба – три девојчице и два дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује променљиво облачно време са сунчаним интервалима.

Минимална дневна температура 6°Ц, максимална дневна температура од 17°Ц.

Дуваће југоисточни ветар брзином од 5,5 м/с.

Влажност ваздуха 50%, док ће УВ индекс бити 2.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.