Вести КГ – „Фијат Типо“ стиже у Крагујевац?

Нови модел у Крагујевцу, време сунчано и хладно, роде вредне...

“Фијат“ је за новинаре из Европе организовао у Торину светску промоцију новог модела „типо“. Због најновијих догађаја у Турској, где се овај модел производи за читав свет, постоји велика шанса да се „типо“ појави на производним линијама у Крагујевцу. То зависи од нашег договора са Руском Федерацијом о квотама за увоз аутомобила, али и од развоја политичке ситуације у Турској.

Када је планиран и када је замишљен „фијат типо“ као нови мобел за тржишита са купцима плићег џепа, није ни било спекулација да ће се он производити даље од Турске. Међутим, од тада после обарања руског авиона и претварања Турске у непријатеља број један Руске Федерације, страни произвођачи као „Фијат“ размишљају о алтернативи за производњу.

То се логично намеће пошто је „типо“ на платформи нашег „фијата 500 Л“. То отвара врата да се „типо“ монтира у Крагујевцу за шта Италијани веома уздржано већ сада кажу да је све могуће.

„Типо“ је аутомобил који ће захтевати масовну производњу, јер му је цена од 12.500 евра гарантује успех на многим тржиштима.

„За 12.500 евра добијате аутомобил солидно опремљен, има поред мотора од 1.600 кубика дизел, алуминијумске фелне, сити волан, радио са блутутом, камеру за вожњу у назад, праћење беле линије и још много тога. Једноставно то је добро опремљен седан“, каже Антонела Бруноат из „Фијата“.

Фабрика „Фијат-Крајслер аутомобили Србија“ има довољан капацитет да прихвати нови модел. Овогодишњи извоз фабрике из Крагујевца до октобра је милијарду евра, што је пет пута више него извоз „Железаре Смедерево“. ФЦА једна од 10 најбољих фабрика у Европи по оцени удружења произвођача и спремна је без преправки прихвати нове моделе.

Алберто Дилио из Дизајн центра „Фијата“ каже да је „фијат типо“ на истој платформи као и „фијат 500 Л“ и „фијат 500 ливинг“. „Ово је модел од којег очекујемо много, до 2017. године „Фијат“ ће производити милон возила годишње у Европи“, рекао је Алберто Дилио.

У Министарству привреде озбиљно размишљају од будућности фабрике у Крагујевцу. Уговор са „Фијатом“ истиче 2018. године.

Нових модела ће бити, кажу челници „Фијата“, а на нама је да се добро организујемо и на време обезбедимо своје учешће у производњи и запослимо фабрику и добаљаче. На руку нам иде неутралност у политичким сукобима, тако да можемо искористимо своју позицију и добијемо нове послове, кажу у тој компанији.

Извор: ртс.рс

И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је пет беба – једна девојчица и четири дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује сунчано и хладно време.

Минимална дневна температура -2°Ц, максимална дневна температура од 10°Ц.

Дуваће западни и северозападни ветар брзином од 2 м/с.

Влажност ваздуха 89%, док ће УВ индекс бити 0.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.