Вести КГ – крагујевачки просветари повлаче тужбе?

Просветари одустају од тужби, време сунчано и веома топло...

Најава искључења за дан: 05.08.2015.

  • Због замене високонапонског проводника у времену од 08 до 12 сати доћи ће до прекида у испоруци електричне енергије потрошачима у насељу Илићево, Маршић и 22. децембар.
  • Због исправљања армирано-бетонских стубова у времену од 10 до 14 сати доћи ће до прекида у испоруци електричне енергије потрошачима у улици Караула II.
  • Због сече растиња на траси далековода у времену од 07:30 до 14 сати доћи ће до прекида у испоруци електричне енергије потрошачима у насељу Дулене и Доброселица.
  • Због замене мерног уређаја у времену од 08:30 до 13:30 сати доћи ће до прекида у испоруци електричне енергије потрошачима у улици Миодрага Миљковића Зекинца број 9.

Уколико временски услови не дозволе обављање наведених радова, ЕД Електрошумадија Крагујевцу ће бити накнадно обавестити потрошаче.Већина од 500 запослених у просвети у Крагујевцу, колико у овом тренутку има судске спорове против школа због дугогодишњег неисплаћивања јубиларних награда и трошкова превоза, највероватније ће повући тужбе, изјавио је данас Тањугу председник Уније синдиката просветних радника у том граду Милан Јевтић.

– Већина ће највероватније повући тужбе, неки су то већ урадили, а један број њих неће јер, како објашњавају, на тај начин остаће без права на камату за неизмирена дуговања, а која износи 10.000 динара па и више – рекао је Јевтић и навео да је он лицно повукао две тужбе и потписао споразум о поравнању дуга.

Јевтић је истакао и да Унија синдиката просветних радника запосленима у просвети може да сугерише да повуку тужбе, али не и да нареди, јер је то ствар личне одлуке запослених.

Позив просветарима да повуку тужбе, недавно је упутио градоначелник Крагујевца Радомир Николић када им је на састанку саопштио да ће град измирити дуговања за јубиларне награде, трошкове превоза и за рад асистената у настави, као што је и испунио обећање да ће деблокирати рачуне свих школа у граду.

– Град је обезбедио средства и измириће дуговања, али имамо и услов, а то је да се повуку тужбе, којих је у овом тренутку око 500, зато што ћемо уштедети на судским и другим трошковима око 15 милиона динара – рекао је тада Николић и навео да ће град сносити трошкове спора до тренутка повлачења тужби.

Градоначелник је тада истакао и да ће приоритет у измиривању дуговања имати школе чији запослени нису подносили тужбе, наводећи за пример Музичку школу.

Николићеву изјаву да је из буџета града само за судске и друге трошкове по тужбама запослених у просвети утрошено три милиона евра, потврђује и Јевтић који је подсетио да је неисплаћивање јубиларних награда и трошкова превоза почело 2006. године, јер је, како је навео, тадашња власт сматрала да је то обавеза републичке, а не локалне власти.

– Више од половине од укупно око 3.000 запослених у просвети у Крагујевцу тужило је школе због неисплаћивања јубиларних награда и накнада за трошкове превоза. Неки су два, три па и четири пута подносили тужбе – рекао је Јевтић.

Он је негирао чаршијске приче, да све спорове крагујевачких просветара води једну адвокатица.

– Запослене у просвети заступа најмање десетак адвоката. Претпостављам да највише предмета има адвокатица која је поднела прве тужбе просветара против шшкола – рекао је Јевтић.

Јубиларне награде и трошкови превоза нису једина дуговања локалне самоуправе према шсколама уназад девет година. Ту су и много већа, дуговања за утрошену струју, грејање и воду, која годинама нису измиривани и износе, како тврди градоначелник, око 10 милиона евра.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је осам беба – две девојчице и шест дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује сунчано и веома топло време.

Минимална дневна температура 23°Ц, максимална дневна температура од 33°Ц.

Дуваће севорноисточни ветар брзином од 1 м/с.

Влажност ваздуха 27%, док ће УВ индекс бити 9.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.