Вести КГ – мањи порез на имовину за привредне субјекте

Мањи порез на имовину за привредне субјекте, време претежно облачно, роде вредне...

За привредне субјекте у 2016. години порез на имовину биће умањен, од 30 одсто у екстра зони до 7 одсто у рубним деловима града, најављено је на данашњој седници Привредног савета града. Привредни подстицаји у 2016. су предвиђени кроз најављено умањење пореза на имовину привредника, и то: у екстра зони за 32 одсто, првој и другој за 23 процента, а 7 одсто за привреднике који имају локале у периферним насељима.

Чланови Привредног савета сагласни су да се Градском већу упути предлог како би надлежно министарство финансија одобрило репрограм на пет година предузетницима који нису успели да измире заостала дуговања на име накнаде за коришћење грађевинског земљишта која датирају из 2013. године.

Све ове мере су предвиђене јер је став локалне самоуправе да се на све могуће начине олакша пословање предузетницима, због великог броја незапослених, али и великих намета које бројни приватници све теже успевају да намире.

– Знамо да је највећи проблем тренутно у Крагујевцу и читавој држави незапосленост и ми као локална самоуправа смо управо и основали овај Привредни савет како би нам привредници рекли шта су то реални проблеми и како ми можемо да помогнемо да се подстакне запошљавање. Информисали смо их  да ће ауто-пут бити завршен у наредних годину и по дана, а видећемо и шта ми можемо да урадимо на локалном нивоу, да смањимо те локалне таксе које су њима оптерећење и који су то подстицаји које ми треба да дамо да би они реализовали своје нове инвестиције, запослили раднике – каже Небојша Здравковић, заменик градоначелника.

Према статистичким подацима Регионалне привредне коморе за протеклу годину, спољно трговинска размена је достигла цифру од 2,3 милијарде долара у Шумадији и Поморављу, односно извоз је био већи од увоза.

Поред тога, за десет месеци забележен је пораст обима индустријске производње за 0,9 одсто у Шумадији и Поморављу, кажу представници Регионалне привредне коморе. Највећи извозници за првих десет месеци су Фијат Крајслер аутомобили Србија, Форма идеале, Агромаркет, Застава оружје, Rapp, Застава Тапацирница, Wacker Neuson, Unior components, Милановић инжењеринг, PMC automotive, а увозници Фијат Крајслер Србија, PMC, Jonson Controls, Агромаркет, Агро пластик, Magneti Mareli, Rapp, Форма Идеале, Застава Тапацирница, Баки.

Што се тиче броја предузетника, може се рећи да он стагнира. У Агенцији за привредне регистре уписано је 2707 привредних друштава од којих је активно 1811. Што се тиче предузетника од 15 700 уписаних, тренутно је активно 5603. По правној форми, од 1811 привредних друштава доминантна су друштва са ограниченом одговорношћу, и њих је 1719 или 95%. Када је реч о структури предузећа по секторима, доминантно је ушешће трговине на велико и мало, прерађивачке индустрије, саобраћаја и складиштења и сектора грађевинарства.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је четири бебе – две девојчице и два дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује претежно облачно време.

Минимална дневна температура 0°Ц, максимална дневна температура од 4°Ц.

Дуваће југоисточни ветар брзином од 2 м/с.

Влажност ваздуха 81%, док ће УВ индекс бити 0.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.