Вести КГ – на базенима можете закачити разне инфекције

Разне инфекције харају на базенима, време веома топло, родне вредне....

С обзиром на огроман број људи који се сваког дана нађе у овој заједничкој кади, летње опуштање заправо подразумева брчкање у расаднику вируса, гљивица и других микроорганизама, и то неретко изазове неугодне, а често и опасне инфекције.

Полне болести се, поред сексуалног односа, могу задобити и купањем у базену или преко седења на пешкиру заражене особе. Поред њих, кучачи могу задобити и гљивице, али и озбиљнију болест попут коњуктивитиса.

Хлор има ту моћ да убија скоро све бактерије, а ако је концентрација хлора ниска, неће се уништити микроорганизми па је самим тим и већи ризик од инфекција.

Врло лако се може добити стомачни вирус, праћен дијарејом, болом у стомаку и високом температуром, а од њих су најзаступљенији салмонела, ешерихија коли, паразит криптоспордија и шигела.

Поред стомачних вируса, на базену хара и инфекција очију. Коњуктивитис је најзаступљенији и дешава се да обухвати оба ока. Изазива га хламидија трахоматис, а праћен је црвенилом, сузењем, отоком капка и осећајем страног тела у оку.

Пливачко уво, познато као инфекција спољног ушног канала, најчешћа је инфекција лети. Њени симптоми су бол, секреције из уха и наглувост. Лекари напомињу да нипошто не покушавате да штапићима отпушите ухо, јер ћете само тако проширити инфекцију.

Кожне инфекције можете најлакше задобити седењем на влажним пешкирима, ходањем по влажним подовима (свлачионице, тоалети, простори за туширање). Ове гљивичне инфекције коже најчешће обухватају пазух, препоне и стопала.

Како бисте сачували своје здравље током боравка на базену, пожељно је да избегавате гледање под водом, туширате се после сваког изласка из базена и избегавате да седите на туђим пешкирима или лежаљкама. У случају да на базен идете сваки дан, обавезно пешкире и купаћи костим перите у млакој води са детерџентом. Особама које пате од дијареје се саветује да не улазе у базен уопште.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је седам беба – четири девојчице и три дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује сунчано и веома топло време.

Минимална температура до 17°Ц, максимална дневна температура до 38°Ц.

Дуваће слаб северни ветар од 4 м/с.

Влажност ваздуха 82%.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.