Вести КГ – нема новца за приватне вртиће

Око 1000 малишана без вртића, време облачно и прохладно, могуће падавине

Ове године управа крагујевачких вртића није могла да испуни захтеве око хиљаду родитеља за упис деце у државна обданиста. Градска упрва размишља о моделу суфинансирања приватних вртића који се већ успешно спроводи у Београду и Новом Саду. Ипак највећи проблем за спровођење овог модела је недостатак новца у градском буџету.

За око хиљаду малишана ове године у Крагујевцу није било места у државним вртићима.

‘Значило би нам пре свега због финансијске ситуације али и због социјализације детета. Њему треба друштво јер је овако упућено само на једну жену. на дадиљу“, каже Коштана Стојадиновић.

Крагујевац има 17 државних вртића. Родитељи у просеку чекају и по две године за упис своје деце у обданишта.

‘Немамо услова јер више нема капацитета. Претходних година смо све адекватне просторије већ претворили у просторије за боравак деце тако да су наши капацитети потрошени „, наводи Милка Симић, заменица директорке предшколске установе, „Нада Наумовић“.

Градска управа решење види у приватно-јавном партнерству између локалне самоуправе и приватних вртића.

„Пуно би нам значило и што се тиче нашег даљег развоја. Уколико дође до тога ми бисмо могли и да проширимо своје капацитете и да обезбедимо, за јоп један број малипана. квалитетно чување деце „, напомиње Бојана Миковић, директорка пртиватне предшколске установе у оснивању „Врабац“.

Борис Ковачевић, члан Градског већа за ванпривредне делатности каже да град Крагујевац, са постојећим предшколским установама, финансира 80% економске цене док родитељи плаћају 20%, те да је идеја да се у тим оквирима остане и када буде у плану сарадња са приватним вртићима.

За сада су највећи проблеми финансијске природе јер град не може да обезбеди потребна средства за овај модел сарадње. Са друге стране и приватни вртићи су у процесу верификација дозвола тако да се родитељи могу надати решењу овог проблема тек наредне године.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је пет беба – две девојчице и три дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује облачно и хладније време, са могућношћу падавина.

Минимална дневна температура 17°Ц, максимална дневна температура од 25°Ц.

Дуваће северни и северозападни ветар брзином од 5,5 м/с.

Влажност ваздуха 47%, док ће УВ индекс бити 4.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.