Вести КГ – од 01. јануара скупље акцизе на гориво и алкохол

Од Нове године веће акцизе на гориво и алкохол, време претежно сунчано, роде вредне...

Од 01. јануара 2016. године грађани могу да очекују веће акцизе на гориво и алкохолна пића, предвиђено је данас усвојеним изменама Закона о акцизама.

Прописивањем акцизе на деривате нафте обезбедиће се годишње повећање прихода по основу акциза у износу од додатних шест милијарди динара, очекује Влада Србије.

Према новим законским решењима, акциза за оловни бензин ће бити повећана са 50 на 52,5 динара по литру, а за безоловни са 50 на 54 динара, за гасна уља акцизе су повећане од четири динара по литру, а за течни нафтни гас од 1 динар по килограму.

Влада је објаснила да ће се тако увећани износи акцизе први пут ускладити са индеском потрошачких цена у 2017. години. Акцизе на безалкохолна пића биће веће за два процента.

Убудуће ће се акциза плаћати не само на јака алкхолна пића, већ и на нискоалкохолна пића која садрже више од 1,2 одсто, а највише 15 одсто алкохола.

Акциза ће се плаћати и на све врсте пива изузев безалкохолних пива које садржи до 0,5 одсто алкохола, без обзира на паковање.

Изменама Закона о акцизама планирано је увођење акциза на нискоалкохолна пића у износу од 21 динар, а на пиво 24 динара по литру. Како је образложено, тај намет се уводи како би се утицало на младе да мање користе та пића.

Акциза на ракије од воћа, грожђа или вино биће 124 динара по литру уместо 121,89 динара, а на ракије од житарица 316 уместо 309,23 динара.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је четири бебе – две девојчице и два дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује претежно сунчано и релативно топло време.

Минимална дневна температура -1°Ц, максимална дневна температура од 9°Ц.

Дуваће јужни и југоисточни ветар брзином од 3 м/с.

Влажност ваздуха 65%, док ће УВ индекс бити 1.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.