Вести КГ – поскупљење струје од 01. августа за 12 посто

Време поподне сунчано, обновљено дечје игралиште у граду, струја скупља...

Најава искључења за дан: 01.07.2015.

  • Због сече растиња у времену 09:00-14:00 сати доћи ће до прекида у испоруци ел. енергије потрошачима у делу насеља Цветојевац..
  • Због премонтирања стубова у времену 09:00-14:00 сати доћи ће до прекида у испоруци ел. енергије потрошачима у делу насеља Велике Пчелице.
  • Због замене растављача у времену 09:00-14:00 сати доћи ће до прекида у испоруци ел. енергије потрошачима у насељу Влакча и насељу Котража.
  • Због изградње мреже у времену 09:00-11:00 сати доћи ће до прекида у испоруци ел. енергије потрошачима у улици Бранислава Нушића.
  • Због замене високонапонског кабла у времену 11:00-14:00 сати доћи ће до прекида у испоруци ел. енергије потрошачима у улици Кнеза Михаила од броја 23 до броја 75, Данила Станковића, Добрачиној, Краљевића Марка, Ненадовићевој, Тополиваца и Васе Пелагића.

Уколико временски услови не дозволе обављање наведених радова, ЕД Електрошумадија Крагујевцу ће бити накнадно обавестити потрошаче.Савет Агенције за енергетику дао је дао сагласност да струја за домаћинства и мале купаца који имају право да електричну енергију набављају по регулисаним ценама поскупи од 1. августа.

„Цене електричне енергије за домаћинства се повећавају у просеку за 4,4 одсто, а просечно повећање цена за све купце са правом на регулисану цену је 4,5 одсто, без трошкова акцизе“, наводи се у саопштењу тог регулаторног тела.

Скупштина Србије усвојила је 24. јуна већином гласова измене и допуне Закона о акцизама, којима се уводи акциза на струју од 7,5 одсто од 1. августа, тако да ће укупно повећање цене елетрична енергије за домаћинства бити 12 одсто, без пореза на додату вредност.

Како се напомиње, снабдевачи су дужни да о повећању цене струје купце обавесте 30 дана унапред.

Повећање цене струје које је одобрила Агенција за енергетику, наводи се, резултат су признате више набавне цене електричне енергије за 10,2 одсто и смањених интерних трошкова Привредног друштва „ЕПС снабдевање“ због смањења броја купаца који имају право на регулисане цене.

Агенција за енергетику истиче да је призната набавна, односно великопродајна цена од 3,23 динара за киловат-час (кВх) још увек нижа од тржишне цене. Законом је утврђено да великопродајна цена, укључујући цену производње електричне енергије, није регулисана, па се одређује на основу кретања на тржишту.

Цене коришћења дистрибутивне и преносне мреже, нису мењане, већ ће се и даље примењивати цене утврђене 2013. године.

Извор: Бета

У присуству представника Града, чланова Ротари клуба Крагујевац, Епархије Шумадијске, родитеља и васпитача, малишани вртића „Бамби“ имали су част да се први играју на обновљеном игралишту у Центру, у улици Николе Пашића. Реч је о игралишту које 2009. године деци Крагујевца поклонио румунски град Питести, а које је временом оштећено и чак постало небезбедно за малишане који живе у близини и ту се играју.

У низу својих хуманих активности, Ротари клуб Крагујевац донирао је средства за обнављање игралишта.

– Ово је диван знак пажње наших пријатеља из Ротари клуба. Град Крагујевац има у плану да иу другим деловима града обнови дечија игралишта и направи неко ново, али за ситуацију у којој се налазимо ово је јако битан моменат, јер представља помак. Веома ми је драго што смо успели да кренемо у акцију обнављања дечијих игралишта, а ово је први корак у том правцу. Очекујем да нам се придруже и други добри људи и фирме и помогну нам у тој акцији – рекла је Миња Обрадовић, члан Градског већа за управљење пројектима, међународну и унутрашњу сарадњу.

Захваљујући Ротари клубу, организацији професионалних људи удружених у циљу пружња хуманитарне помоћи, подстицању и очувању заједнице, игралиште ће бити доступно и безбедно за све мале Крагујевчане који своје најрадосније тренутке играња могу да проведу на новим клацкалицама, пењалицама, тобоганима и љуљашкама.

– Намера нам је да овај начин сарадње убудуће постане модел и да људи који желе да помогну, уз нашу сугестију шта је најхитније, то и учине. У обнављање игралишта Ротари клуб је уложио око 250.000 динара, а извођач радова је Предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Шумадија ДЕС – рекао је Обрад Турковић, помоћник градоначелника за информисање и унапређење положаја младих.

У културно-уметничком делу програма наступали су ученици школе фруле „Свети Владика Николај Велимировић“.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

Данашње јутро у Крагујевцу освануло је богатије за шест беба – 4 дечака и две девојчице.Према извештају временске прогнозе, у Kragujevcu у среду ујутро биће променљиво облачно, температура до 17 степени. Током дана биће сунчано и ведро са температуром до 28. подеока. У вечерњим сатима биће 20 степени и ведро време.

Оптимални термички услови погодоваће већини хронично оболелих, али се извесна опрезност саветује срчаним болесницима и особама са варирајућим крвним притиском.

Метеоропатске реакције су могуће у блажој форми.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.