Вести КГ – рестаурација споменика културе

Јавни споменици у Крагујевцу и околини, њих 4 за колико су обезбедјена финансијска средства, биће подвргнута конзерваторско рестаураторском

Јавни споменици у Крагујевцу и околини, њих 4 за колико су обезбедјена финансијска средства, биће подвргнута конзерваторско рестаураторском третману.

Захвати се обављају под надзором стручњака Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу, а финансијска средства обезбедило је Министарство за рад, борачка и социјална питања.

Споменик палим Шумадинцима дело вајара Антуна Аугустинчића у малом парку у комплексу Милошевог венца из 1932. године, споменик артиљерце Радивоју Раки Љутовцу на Метин брду, споменик борцима из Првог светског рата у Аџина ливадама и споменик Дринске дивизије другог позива у Гружи, општина Кнић биће подвргнути конзерваторско рестаураторским захватима.

Новца нема довољно да би се над свим знамењима те врсте редовно и увек када је то потребно спровеле мере заштите, али се зато врши процена и постављају приоритети на листама чекања.

Временски услови, а нарочито влага и неуједначене температуре, не погодују споменичким обележјима на отвореним јавним површинама.

Нажалост то нису једини и највећи непријатељи споменика културе.

Један од критеријума по коме се рангирају листе јесу и значајни датуми у нашој историји и култури, на које споменици сећају иу чију су част подигнути, па је у време обележавања актуелне годишњице Великог рата, избор пао на јавне споменике који се дотичу битака и јунака Првог светског рата. Из тог разлога, новац за ове радове, који ће почети наредне недеље, обезбедило је Министарство за рад, борачка и социјална питања.

Извор: rtk.co.rs

И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је пет беба – четири девојчице и један дечак.Данас нас у Крагујевцу очекује облачно и кишовито време.

Минимална дневна температура 4°Ц, максимална дневна температура од 12°Ц.

Дуваће северни ветар брзином од 2 м/с.

Влажност ваздуха 97%, док ће УВ индекс бити 0,3.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.