Вести КГ – такса за РТС 150 динара

Таска за РТС 150 динара, време сунчано и релативно топло, роде вредне...

Tакса за РTС и РTВ износиће 150 динара, а грађани ће jе плаћати кроз рачун за струjу, предвиђено jе Предлогом закона о привременом уређивању начина наплате таксе за jавни медиjски сервис.

Tакса за РTС и РTВ износиће 150 динара, а грађани ће jе плаћати кроз рачун за струjу, предвиђено jе Предлогом закона о привременом уређивању начина наплате таксе за jавни медиjски сервис.

У периоду од 1. jануара до 31. децембра следеће године jавни медиjски сервиси делимично ће се финансирати из будзета Србиjе, а делимично из таксе коjа ће износити 150 динара, а биће наплаћена преко рачуна за утрошену електричну енергиjу, што обезбеђуjе високи степен наплате таксе, предвиђено jе предложеним законом, о коjем ће парламент расправљати на седници коjа почиње сутра.

Средства од уплаћене таксе на подручjу Србиjе ван териториjе Воjводина биће приход РTС, док ће 70 одсто средстава уплаћених на териториjи Воjводине ићи РTВ, а остатак РTС.

Предложеним законом jе предвиђено и да РTС и РTВ снадбевачу, на име обављања послова фактурисања и наплате таксе, плаћаjу месечну накнаду у висини од три одсто од износа пренетих средстава РTС-у и РTВ-у по основу таксе.

У образложењу предложеног закона наводи се да се средства по основу таксе за jавни медиjски сервис и будзетска средства, њихов укупан износ и сразмера утврђуjу у функциjи обезбеђивања стабилног система финансирања основне делатности jавних медиjских сервиса, њихове уређивачке независности и институционалне аутономиjе, истовремено водећи рачуна о економском амбиjенту и економскоj снази обвезника.

„На оваj начин обезбеђуjе се одговараjући стабилан систем финансирања jавних медиjских сервиса и њихова независност, а грађани се мање финансиjски оптерећуjу“, наводи се у предложеном закону.

За спровођење закона обезбеђена су средства, а ступиће на снагу дан после обjављивања у Службеном гласнику, како би се одмах обезбедили услови за несметан рад jавног сервиса и обављања њихове делатности коjа jе у функциjи jавног интереса.

Извор: танјуг.рс

И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је девет беба – четири девојчице и пет дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује сунчано и релативно топло време за ово доба године.

Минимална дневна температура 0°Ц, максимална дневна температура од 10°Ц.

Дуваће јужни ветар брзином од 3 м/с.

Влажност ваздуха 79%, док ће УВ индекс бити 1.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.