Вести КГ – у Крагујевцу две трећине објеката без употребне дозволе

У Крагујевцу две трећине објеката без употребне дозволе, време сунчано и релативно топло за ово доба године, роде

Крагујевац има изузетно велики број објеката које треба усагласити, јер од близу 100 000 колико је евидентирано у катастру на основу аеро снимака, чак две трећине нема употребну дозволу, рекао је у изјави за сајт Града Верољуб Трифуновић члан Градског већа за просторно планирање, урбанизам и изградњу. То не значи да су сви подигнути бесправно или на местима где то није дозвољено, већ да треба да прођу кроз процес озакоњења незаконито подигнутих објеката.

То је последица убрзане урбанизације Крагујевца 70 – тих и 80 – тих година, када се на сваких десет година досељавало по 30 000 људи који нису могли да се сместе у друштвено регулисане објекте.

Нови Закон о озакоњењу, према Трифуновићевим речима омогућиће јеноставнију и јефтинију легализацију нелегално изграђених објеката. На том великом послу који предстоји, радиће инспекција која треба да евидентира све такве објекте уз помоћ комисија или других радних тела, односно Управа за урбанизам која има Одељење за бесправну градњу и Републички геодетски завод који све то мора да спроведе кроз књиге. На крају тог процеса највећи број објеката требало би да буде легализован у смислу имовине и грађевинских права.

У овом тренутку, према Трифуновићевим речима, постоје две категорије грађана. Прву чини група од 20 000 која је у складу са раније важећим законом надлежним службама већ поднела захтеве и они се обрађују по некој динамици. Другу категорију чине грађани који своје објекте уопште нису пријављивали. Такве објекте ће идентификовати инспекција односно комисија, која ће донети решење за рушење и истовремено зауставити то решење од реализације, док се не реши процес легализације. Државни орган који врши попис подноси и захтев за озакоњење свих објеката.

Крагујевац има изузетно велики задатак пред собом, а озакоњење бесправно подигнутих објеката треба да буде окончано у релативно кратком року. Грађани, све потребне информације, могу да добију у холу Градске управе.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је девет беба – пет девојчице и седамчетири дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује сунчано и релативно топло време.

Минимална дневна температура 0°Ц, максимална дневна температура од 10°Ц.

Дуваће јужни ветар брзином од 1,5 м/с.

Влажност ваздуха 73%, док ће УВ индекс бити 1.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.