Вести КГ – уклањање депоније у Белошевцу

Уклањање депоније, време облачно и ветровито, бејби бум....

Радови на рашчишћавању депоније фабричког отпада у Белошевцу, на парцели која припада “Застава оружју“ приводе се крају, тако да ће мештани тог насеља коначно моћи да одахну јер ће бити решен један од великих еколошких проблема у граду.

Тим поводом данас су радове на уклањању депоније обишли Владимир Максимовић члан Градског већа за заштиту животне средине, равномерни и одрживи развој, Радосав Матић в.д. директора ЈКП “Чистоћа“ и представници “Застава оружја“.

Процена је да је се на овом простору налази око 6000 кубних метара отпада који је ту лагерован годинама из већег броја фабрика некадашње Заставе – фабрике аутомобила и камиона, тапацирнице и других. У овом тренутку екипе “Чистоће“ раде са шест камиона у две смене и до сада смо превезли око 2000 кубних метара отпада – рекао је Радосав Матић. Комплетан отпад се депонује на сметлиште у Јовановцу, с обзиром на то да смо од Института за заштиту здравља, након обављених анализа, добили потврду да је реч о безопасном отпаду.

Ова депонија била је велики проблем за грађане и локална самоуправа је налог за њено уклањање издала пре пожара који је, да подсетимо, избио 26. марта, а потом 2. априла. У процесу рашчићавања, према речима члана Градског већа Владимира Максимовића, пожар нас је успорио јер смо након тога морали да радимо додатне анализе како бисмо утврдили да ли је продукт сагоревања опасан или не. Након тога, започели смо реализацију заједно са фабриком “Застава оружје“ која је збринула део индустријског отпада. Цео посао финансира се средствима из еколошког фонда кроз програм субвенција јавно – комуналном предузећу “Чистоћа“ за уклањање дивљих депонија. Средства јесу велика али нису недостижна и показало се да је могуће обезебедити новац.

Ове године као што смо и обећали, подсетио је Максимовић, решили смо и проблем мештана Опорнице односно пепелишта где је “Енергетика“ одлагала пепео. Радови у том делу града су много обимнији, реч је о санацији, затварању и рекултивацији пепелишта на основу пројекта које је одобрило ресорно министарство. То су били вишедеценијски проблеми и требало је мало више времена да буду решени, али је најважније од свега да су мештани Белошевца и Опорнице имали и стрпљења и разумевања.

Паралелно са овим пословима радимо и на решавању система управљања отпадом. Студију, како је рекао Владимир Максимовић, очекујемо на пролеће а након тога и реализацију пројекта решавања отпада не само у Крагујевцу него и у читавом региону.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је четрнаест беба – девет девојчица и пет дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује облачно и ветровито време.

Минимална дневна температура 8°Ц, максимална дневна температура од 14°Ц.

Дуваће југоисточни ветар брзином од 6 м/с.

Влажност ваздуха 71%, док ће УВ индекс бити 1.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.