Вести КГ – уређивање Амиџиног конака

До краја месеца Амиџин конак отвара се за посетиоце, време сунчано и топло...

Најава искључења за дан: 15.07.2015.

  • Због сече растиња у времену 09:00-14:00 сати доћи ће до прекида у испоруци ел. енергије потрошачима у ул.Љубе Давидовић, Миодрага Урошевић, Георги Димитрова и Књажевачкој.
  • Због реконструкције и затезања мреже ниског напона у времену 09:00-13:00 сати доћи ће до прекида у испоруци ел. енергије потрошачима у делу насеља Велике Пчелице и Горње Јарушице.
  • Због замене одводника пренапона у времену 10:00-13:00 сати доћи ће до прекида у испоруци ел. енергије потрошачима у насељу Рамаћа.
  • Због сече растиња на траси далековода у времену 09:00-14:00 сати доћи ће до прекида у испоруци ел. енергије потрошачима у насељу Чумић, Светлић и Горње Јарушице.

Уколико временски услови не дозволе обављање наведених радова, ЕД Електрошумадија Крагујевцу ће бити накнадно обавестити потрошаче.У комплексу крагујевачког Народног музеја почело је уређивање Aмиџиног конака, најстаријег сачуваног објекта. Отварање прве изложбе у том простору планирано је већ крајем овог месеца.

Једини сачувани објекат из дворског комплекса Кнеза Милоша, Aмиџин конак, подигнут пре скоро два века, већ дуже није у употреби.

Некада је у тој згради била смештена стална поставка археолошког, историјског и етнолошког одељења Народног музеја, која је пре бомбардовања измештена.

Иако је у међувремену обављена темељна реконструкција, простор није коришћен. Сада је у току чишћење и уређивање Амиџиног конака, како би поново могао да буде отворен за посетиоце.

Акција чишћења Амиџиног конака организована је у сарадњи са Еко парком Илина Вода, уз ангажовање корисника социјалне помоћи.

Када је реч о дугорочним плановима, у Народном музеју намеравају да овом објекту врате некадашњи статус.

Наредних дана на амидзину конаку биће замењена поломљена прозорска стакла, инсталирано осветљење и обављени други радови како би објекат био спреман за изложбе.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је 11 бебае – шест девојчица и пет дечака.У Крагујевцу ће данас бити веома топло време, са температуром до 30 степени.

Ветар ће бити слаб и умерен. Најнижа температура ваздуха биће 18°Ц.

Биометеоролошка ситуација ће бити углавном повољна, само у јутарњим сатима астматичари могу осетити благе тегобе. Због високог УВ зрачења неопходна је адекватна заштита и избегавање директног излагања сунцу.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.