Занимљив локалпатриотски фото квиз на „фејсу” – пише Зоран Мишић

Двојица Крагујевчана Данко Михаиловић и Благоје Лазић покренули су на „Фејсбуку” занимљив профил на којем „каче” фотографије старог

Упознај Крагујевац да би га више волео

Двојица Крагујевчана Данко Михаиловић и Благоје Лазић покренули су на „Фејсбуку” занимљив профил на којем „каче” фотографије старог Крагујевца. Група је за релативно кратко време окупила око хиљаду чланова а који сем што се добро забављају имају јединствену прилику ако су старији да се подсете локација и догађаја из своје младости а и раније, док се млађи на непосредан начин едукују о прошлости нашег града.

У правој поплави сајтова, портала и група васколиких „фејсаша” и „твитераша” који за тему ијмају наш град, на „Фејсбуку” се издвојила група „Крагујевац кроз квиз” која за врло кратко време окупила око хиљаду чланова. Не без разлога, јер по замисли „покретача” и оснивача ове групе Данка Михаиловића и Благоја Лазића, успомена на Крагујевац којег више нема најбоље се негује и чува кроз занимљиве коментаре и погађања типа: која је зграда, локација или догађај у питању.

А, на профилу групе нема шта нема када је наш град у питању. Елегантна, непретенциозна а поучна прилика да се кроз обиље фотографија из свих периода и области, старији чалнови групе подсете своје младости и Крагујевца којег више нема а млађи фино, кроз питања и бројне коментаре едукују шта и како је „негдар било”.

На идеју да покрену баш овако профилисану групу посвећену прошлости свог града корз занимљив фото квиз оснивачи и данас администратори Данко и Лаза дошли су случајно, спонтано и непосредно а, где друго него баш у башти „Старе Србије”.

– На свом „Фејс” профилу већ дуго сам сакупљао и „качио” слике старог Крагујевца, али не баш толико старог, него из времена моје младости. Тематски сам осмислио албум фотографија који сам назвао „Крагујевац моје младости” који је обухватао слике из периода од 1957. до 1977. године. Фотке чаршије из тог доба сам скидао са интернета, набављао их на различите начине, ишао по вашарима и куповао старе разгледнице…, започиње причу Данко Михаиловић, један од креатора „Крагујевац кроз квиз”.

И, баш ту на „Фејсу, иако су се годинама, „онако, знали из града”, нашли су се он и Благоје Лазић Лаза. Лаза је такође, стари чаршијанац, са стажом дугим више од две деценије и италијанском „Фијат Ивеку”. Тамо се и пензионисао али на свака три месеца уредно долази у завичај да обиђе породицу.

Њихов „историјски” сусрет одиграо се 15. октобра пре две године у „Старој Србији”, где су се на лицу места договорили да обједине своје колекције фотографија старог Крагујеца и покрену групу на „Фејсу” на којој ће сви њени чланови моћи да каче своје фотке. Групу су покренули истог дана.

 

Евоцирање успомена кроз коментаре

– У групи није битно које сте годиште, д али припадате „старијим” или „млађим” Крагујевчанима а, такође и саме фотографије нису одабиране по некој посебној теми или периоду. Свако од чланова у сваком тренутку може да  постави своју или коментарише већ „окачене”, кажу администратори Данко и Лаза.

Такође, занимљива је и њихова оригинална идеја да се постављене фотографије пласирају кроз концепт квиза.

– То је једноставан а увек провокативан и занимљив начин који се показао као пун погодак. Чим се постави слика, почињу бројна питања, ређају се бескарјни коментари и баш на тај начин људи се подсећају локација, догађаја, града какав је некада био. Тим једноставним а интересантним приступом, инспиришемо наше вршњаке а едукујемо млађе, јер наш циљ је да старије подсетимо на младост а млађе упознамо какав је град некада био, сматрају они.

Данко, истиче да је уочљиво, како су се баш млађи, здушно укључили у рад и живот групе од првог дана са својим питањима, одговорима (не баш увек тачним али то је и смисао ове групе, а, богами, умеју и старији да погреше, сећање је варљиво, „закаже”…), коментарима…, тако да на самом профилу данас постоји преко 1.300 фотографија а група је на дан када је овај разговор вође, прошле недеље имала веч 964 члана.

Логично би било помислити да су у групи све сами рођени Крагујевчани али, како каже админски двојац, а, ваља им веровати јер су они најбоље упућени – богами и нису.

– Има и других људи који су на било који начин су повезани са нашим градом, пре свега они који су студирали овде, а данас живе од Црне Горе до Америке, све оне који су на било који начин пријатељи и поштоваоци нашег града, кажу Данко и Лаза, додајући да на захтеве за чланство моментално одговарају, јер је како Данко у шали истиче, адмистратор Лаза непрестано на нету.

Сем што су успели у свјој основној намери да сачувају успомену на град какав је некада био и обичаје и навике његових житеља, група „Крагујевац кроз квиз” остварила је и још једну „мисију”. На овај начин, преко „Фејса” и фотки старог Крагујевца успели су и да повежу Крагујевчане из читавог света.

– На овој нашој групи многи су се „препознали” после читавих деценија и јављају нам се и познате личности везане за Крагујевац са свих страна Земљине кугле, као што су: Снежана Данчетовић из Аустралије, Пуза који је у Немачкој, Борис из „Смака” који живи у Холандији, песник Лека из Шведске, Мила Атанасковић из Канаде, Славица Ђурчић из Америке… Баш захваљујући овој групи, ми смо се испроналазили, препознали и повезали тако да данас на „Фејсу” евоцирамо успомене кроз фотографије и коментаре „препознајући” град, причају њих двојица.

Дух старих, добрих времена

А, конкретно то изгледа овако, Данко, Лаза или неко од чланова групе поставе на профил фотографију Хотела „Дубровник”, и аутомастки крене комплетно евоцирање сећања: шта је ту било, која је музика свирала, за којим столом је седело које друштво, који су конобари радили, шта се јело и пило… Незаобилазне су и подсећања на ондашње градске фаце и урбане легенде које су ту ординирале попут Гроздинца, Гудала…

На исти начин се „оживљавају” успомене и на друге култне устаноиве и институције урбаног живота града као што су Дом културе или Дом омладине, из којег су потекли глумци: Мирко Бабић, Горица Поповић, Раде Марјановић…, небројени музичари, сликари, писци и читава галерија, сада већ помало заборављених градских ликова.

А, кад крену сећања су неисцрпна, врло често се прича растегне, промени у „ходу” свој ток, одговара се попут реплике на реплику, не само коментаром на коментар него фотком на фотку.

– Захваљујући овој групи, настојимо да сачувамо све оне легенде нашег града, које поново оживљавамо барем на нету и „Фејсу” и нашим сећањима, са дозом искрене сете каже Лаза.

– Понекад „окачимо” неку фотографију на којој није битна личност која је у првом плану, него објекат испред којег је сликана, или су данашњим младима занимљиве ситуације где се на слици види плац испред општине гд ена улици у тротоару нема ни једног аутомобила, набраја Данко.

– Сећања се „исправљају” и коригују короз коментаре и нова подсећања и том ова група и служи. На пример, једна суграђанка је написала да се сећа Биоскопа „Башта” и мириса рибе? Није била риба у питању већ печење, па главуча је стајала у излогу, евоцира Лаза.

Група има само два правила од којих оснивачи и администратори Данко и Лаза не одступају.

– У старту је наглашено да је „Крагујевац кроз квиз” аполитичан и сместа се бришу сви коментари који су политичке природе. Такође, забрањено је и рекламирање било које врсте. Свако на „Фејсу” има и свој приватни профил, па нек на њему политичи колико му воља, строги али праведни су администратори групе.

А, дневној политици и страначарењу и није место међу старим и пожутелим фотографијама почетака фабрике „Старте звезде”, митинга у Гимназији поводом анексије Босне од стране Аустроуграске 1908. године, слетовима у част друга Тита… Ту су и чувена Петернекова чаршијска фотка људи који прате утакмицу кроз ограду, древна трафика у некадашњој Бориса Кидрича, некадашњи изглед тадашње општине испред које се пичи фудбалица… Па, први погони Фијалине кожаре, на које се неко надовезао новијом фотком његовог споменика на Варошком гробљу, ћошак код Уреда, стари „Узор”, први рачунарски центар, данас познате градске локације тек у првој фази изградње…

За своју идеју, рад и труд администратори Данко и Лаза добили без лажне скромности море похвала и комлимената али не дремају на ловорикама и старој слави старог Крагујевца, већ користе ову прилику да позову наше суграђане на сарадњу. Сем приступања групи и „качења” неких нових „старих” фотки они апелују и на Крагујевчане који имају оригиналне фотографије из различитих периода историје града да им их дају на скенирање чиме ће ова драгоцена документа бити заувек сачувана од заборава и електронском формату.

Идеја зачета у „Старој Србији” све више се шири испуњавајући своју мисју да нас подсећа на она, добра стара времена када је Крагујевац био много мање место али много већи град.

извор:Крагујевачке, четвртак 8.мај 2014.године пише: Зоран Мишић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.