Зашто је војна фабрика најгори порески обвезник

И нож и погача у рукама државе

Уз прећутну сагласност државе, која је већински власник фабрика наменске индустрије Србије, својевремено је допуштено овим фирмама да исплаћују зараде без плаћања обавеза. Ово чување социјалног мира сада износима са девет нула оптерећује пословање (и) „Заставе оружја“, а држава одуговлачи са конверзијом дуга у власнички удео у предузећима – што је, по свему судећи, једино решење…

На основу законске обавезе, Пореска управа Србије два пута годишње објављује листу највећих пореских дужника. На тој листи, већ дуже, предњачи „Застава оружје“ са дугом од око осам милијарди динара. У односу на листу с краја септембра 2014. дуг је увећан за преко 300 милиона динара.

– Наша фабрика, у овом тренутку, закључно са првим мајем 2015., дугује за порезе три милијарде и 125 милиона динара, за доприносе четири милијарде и 937 милиона динара, што укупно чини дуг за порезе и доприносе од око осам милијарди динара. При томе, камате су веће од половине укупног дуга и износе 4340000000 динара, прецизно наводи податке Милојко Брзаковић, директор „Заставе оружја“.

Према његовим речима, овај дуг настао је у ранијем периоду, а настао је уз прећутну сагласност већинског власника, односно државе. Бар је, истиче Брзаковић, такве информације добио од надлежних кад је примио дужност директора, а то му је речено иу контактима са претходним пословодством фабрике.

– Да не буде забуне, ми од октобра прошле године измирујемо све обавезе према држави и локалној самоуправи иу овом тренутку фабрика је солвентна, чак смо обезбедили комплетан стратешки материјал за производњу до септембра. Јер, ми немамо времена да чекамо, нити смемо да чекамо, пошто те стратешке сировине морамо да имамо обезбеђене за шест месеци унапред како нас не би изненадили неки евентуални поремећаји у њиховој набавци, пре свега на светском тржишту, каже Брзаковић.

Како се овај порески дуг „преноси“ из извештаја у извештај, а рапидно расте на сваких шест месеци, „Застава оружје“ – аи остале фабрике наменске производње које су такође на листи највећих пореских дужника – упорно инсистирају код надлежних да се то питање реши 1 .

Наиме, неодржива је сада апсурдна ситуација: да држава – као власник – дугује самој себи – као кориснику ових буџетских средстава!

Закључци Владе постоје и садрже препоруку да се уђе у конверзију овог дуга у власништво фабрике, и кад је реч о дугу према држави и дугу према локалним самоуправама.

– Већ је одрађен један састанак у Београду у фебруару на тему такве конверзије, али се стало са даљим активностима. Ми смо тражили да се конверзија дуга заврши до краја јуна, значи пре финализације завршног рачуна. Зашто? Зато да би то ушло у биланс стања и биланс успеха фабрике и самим тим фабрика имала бољу конкурентност и боље услове на финансијском тржишту, односно код банака, за узимање евентуалних кредита, позајмица за инвестиције које су неопходне фабрици. У овом тренутку око 80 одсто фабрике је у власништву државе, дакле има простора за једну такву конверзију. До ње, међутим, још не долази, не знамо кад ће се кренути у ту процедуру, а ми свакодневно очекујемо да добијемо позиве од Министарства финансија, наводи директор „Заставе оружја“.

За разлику од оваквог понашања већинског власника, локална самоуправа је одмах реаговала на иницијативу оружара за разговоре о дуговања „наменске“ према граду.

– Одржани су иницијални састанци са градоначелником Крагујевца, град је показао разумевање за овај проблем и сагласио се да нас неће оптерећивати, а да у међувремену заједнички нађемо начин како да решимо дуг према локалној самоуправи. То је смо нама „ветар у леђа“ и доприноси стабилнијем пословању фабрике, оцењује Брзаковић.

Упоредо са растом пореског дуга (због камата, додуше), из Синдиката „Заставе оружја“ недавно су стигла упозорења да се производња одвија спорије од очекиване и да се може очекивати њен даљи пад с обзиром на долазеће летње годишње одморе.

– То апсолутно није тачно. Они мени нису јасни, шта их мучи ио чему причају. Фабрика је запослена, и то не само у овој години. Наиме, већ сад имамо уговорене послове за 2016. годину, имамо захтеве врло озбиљних купаца да уговарамо и 2017. годину, и ми им већ шаљемо наше понуде, децидан је Брзаковић.

Извор: крагујевачке.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.