Завод за здравствену заштиту радника – део мреже здравствених установа Србије

Драган Стевановић државни секретар у Министарству привреде и Драган Срејовић генерални директор Групе ''Застава возила'' потписали су данас

Драган Стевановић државни секретар у Министарству привреде и Драган Срејовић генерални директор Групе “Застава возила“ потписали су данас два документа: Споразум о замени испуњења између Републике Србије и Групе “Застава возила“ и Уговор о преносу удела између Групе “Застава возила“ и Републике Србије.

“Застава“ је на тај начин пренела сву имовину са којом располаже, зграду Медицине рада површине 6 354 квадратна метра, са опремом, а укупна трансакција је 500 милиона динара. То практично значи да је држава постала власник имовине и удела у Заводу за здравствену заштиту радника у складу са одлуком Владе Србије – рекла је директорка Милинка Тодоровић – Баралић, чиме ће Завод бити укључен у мрежу здравствених установа Републике Србије. После процедуре која мора по закону да се спроведе, Медицина рада прећи ће у градску мрежу институција и установа здравства. У Заводу, како се данас чуло, у области примарне здравствене заштите брину о 38 000 осигураника, а годишње обаве 800 000 прегледа примарне и 17 000 прегледа специфичне здравствене заштите. Ово је за нас веома битан моменат у развоју Завода, јер ствара сигурност за пословање и даљи развој. Што се тиче начина финансирања Завод ће се и даље са 70 процената финансирати из средстава републичког Завода за здравствено осигурање по основу пружања услуга примарне здравствене заштите, док преосталих 30 посто обезбеђујемо на тржишту по основу делатности медицине рада и безбедности здравља на раду. Када град Крагујевац преузме Завод имаћемо средства за инвестиције у опрему и инфрастурктуру, што смо до сада обезбеђивали из сопствених средстава.

Крагујевац је постао град захваљујући Фабрици оружја, а затим је постао регионални центар захваљујући “Застави“ – казао је том приликом градоначелник Крагујевца Радомир Николић. “Застава“ је у град улагала неколико деценија, а сада је дошло време да се град “Застави“ одужи. И ово је само први корак јер ће град учинити све што је у његовој моћи да активира сву имовину, али и да помогне запосленима који су јако дуго без посла. Ова установа постаће део примарне задравствене заштите, наравно као таква, мораће да уђе у наш градски систем. То значи да ће Скупштина града, истакао је Николић, донети одређене одлуке, а након преузуимања оснивачких права, почиње и финансирање од стране локалне самоуправе, прво у смислу техничког опремања и инвестиционог одржавања.

Иако укупна трансакција према речима Драгана Срејовића директора Гупе “Застава возила“ износи 500 милиона динара, највећу вредност ипак чини кадар ове установе, 260 радника од којих 62 лекара. На овај начин сачуваћемо Завод, омогућити да остане у функцији и да га унапредимо.

На овај корак обавезивао је и сам процес приватизације Групе “Застава возила“. Медицина рада, према речима Драгана Стевановића државног секретара у Министарству привреде, у наредних неколико недеља биће државна институција, а када испунимо административне предуслове и Влада Србије донесе неопходне закључке, онда ћемо имовину да пренесемо граду и град ће управљати Заводом. Када говоримо о статусу “Заставе“ остало је да решимо још неколико детаља за “Заставу Инпро“ и “Застава оружје“, а када то будемо окончали, очекује нас решавање дужничко поверилачких односа између града и “Заставе“. У том пакету, како је рекао Драган Стевановић, планирамо да део имовине пренесемо такође на град и постојеће обавезе односно дугове – анулирамо. Крагујевац ће коначно имати решен статус “Заставе“, створиће се предуслови да у наредним годинама заједно са градом и са државом, овај потенцијал који овде постоји, а који објективно није искоришћен, ставимо у функцију и да коначно почне да ствара приходе за град.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.