Завршила сам два факултета и докторирала у Америци, али враћам се у Србију

Марија Чолић из Крагујевца има 30 година, завршила је два факултета, а сада је на пракси у Америци

Марија Чолић из Крагујевца има 30 година, завршила је два факултета, а сада је на пракси у Америци на Андерсоновом институту за аутизам у држави Њујорк. Усавршава АБА терапију за рад са особама са аутизмом и жели да се врати у Србију.

– Усавршавам се на примењеној бихевиоралној терапији. То је рад са аутистичним особама. У Србији не постоји ниједан сертификовани терапеут. У Америци је школа спојена са дневним боравком за аутистичне. Сви живимо заједно. У кампусу, у једној кући, живи шесторо студената. Задужена сам да планирам дневни рад са сваким човеком посебно, и на основу тога се даје терапија. А циљ је да се сваки аутистичан човек развије на основу својих способности и да што више и боље самостално функционише у животу. Није тачно да особе због аутизма не могу да раде и да имају своју шансу – каже Марија.

Крагујевчанка која је објавила више од десет научних радова на тему односа друштва према особама ометеним у развоју каже да „ова тема у Србији није довољно истражена“.

– У Србији је покренута пракса да се деца која су ометена у развоју интегришу у вртић иу школу. Али то није довољно, јер када одрасту, треба да се интегришу у друштво. То је сврха овог што изучавам у Америци и што желим да пренесем у Србију – каже Марија Чолић.

Нисам пример за тему одласка младих

– Пре годину дана сам дошла у Америку на праксу. У Србији сам завршила два факултета. Оба у Београду, психологију, где сам завшрио и мастер студије, и Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију. Радила сам три и по године као демонстратор на факултету и још годину специјалној школи у Крагујевцу. Жеља ми је да знањем које сам стекла на најпрестижнијој установи помогнем оболелим особама у Србији – каже Марија и додаје да не жели да буде тема одлива мозгова.

Извор: блиц.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.