Брод по имену „Крагујевац“ пловио светским морима пре скоро 100 година

Звучи невероватно, али Крагујевац је у прошлом веку имао брод који је носио име овог града

Звучи невероватно, али Крагујевац је у прошлом веку имао брод који је носио име овог града. За неверицу је и то што је теретњак израђен у Енглеској понео име града кроз који протиче само плитка Лепеница.

brod kragujevac

Група на Фејсбуку „Крагујевац кроз квиз“ објавила је фотографију теретњака енглеске производње који носи назив централног града Шумадије. Члан ове групе, Владимир Предојевић, наводи да је теретњак „Крагујевац“ направљен у South Shileds-у у Енглеској 1920. године. Био је дугачак 121 метар и широк 16 метара и 30 центиметара.

– Његова носивост била је завидних 8233 тоне. Парни мотор је био 2500 коњских снага и давао је брзину од 10 чворова. Каснији бродови типа „Емпире“ који су грађени од 1 942. до 1 944. године по изгледу и величини нису одступали од „Крагујевца“. Брод са именом нашег града уврштен је у флоту Југословенске линијске пловидбе из Ријеке – наводи Предојевић.

Вест звучи невероватно због чињенице да је брод понео име града кроз који протиче само Лепеница која лети може и да се прегази, али хроничари тврде да је у прошлости ова рекла била пловна и да су њом бродие лађе. Група „Крагујевац кроз квиз“ бави се промовисањем и очувањем историје града од 18. века када је био престоница Србије. Свако од чланова свој допринос даје објављивањем старих фотографија из својих албума и тако на својеврстан начин реконструише прошлост.

Извор: блиц.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.