Данас су Материце

Православни верници обележиће данас Материце, највећи хришћански празник мајки и жена, који увек пада у другу недељу пред

Православни верници обележиће данас Материце, највећи хришћански празник мајки и жена, који увек пада у другу недељу пред Божић.

Тога дана, према обичају, деца ране и унапред припремљеним канапом, концем, шалом, марамом или каишем на препад вежу мајкама ноге, на исти начин као што су њих мајке везивале на Детињце.

Мајка се претвара да не зна зашто је везана. Деца јој честитају празник, а она онда дели поклоне и на тај начин се „дреши“. На исти начин се вежу и све удате жене, које се „дреше“ колачима или неким другим слаткишима.

Обичај „везивања“ и „дрешења“ представља много више од пуке игре укућана, јер се њиме потврђује веза љубави којом су повезани сви чланови хришћанске породице.

Празник Материце се у новије време прославља и при храмовима, нарочито по градовима. Жене у договору са свештеником припреме пригодан програм у коме учествују деца са прикладним рецитацијама и певањем, а онда деца везују присутне жене. Оне се „дреше“ поклонима и припремљеним пакетићима, књигама, крстићем …

Негде се организује посета болници, нарочито дечјим одељењима, где се деци носе поклони, што даје овом празнику пуни хришћански смисао.

Некада давно, овај празник је у Србији био прилика да се помогне сиромашној и деци без родитеља. Богати људи, припаднице Кола српских сестара и остали који су желели и могли да помогну другима, делили су поклоне, храну, гардеробу … деци којој је помоћ била неопходна. То се, чак, објављивало и у дневној штампи, као пример за углед другима.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.