„JAZZANJE“ U KRAGUJEVCU

Агенција Рекреативно и Art Kvart организују 17. извођење JazzFesta Крагујевац – IJFK. Ове године Крагујевац има 4 дана

Агенција Рекреативно и Art Kvart организују 17. извођење JazzFesta Крагујевац – IJFK. Ове године Крагујевац има 4 дана џеза! Kristina Zavaloni и Special Dish наступили су 20. фебруара 2016. на сцени КСТ – а у OFF програму IJFK – а као увод у овогодишњи Фестивал, који ће се одржати од 28. X – 30. X 2016. на Великој сцени Књажевско – српског театра с почетком у 20 сати.

Љубитељи џеза ће имати прилику да уживају у разноврсном програму XVII IJFK – а. Поред 6 концерата изузетних хедлајнера овогодишњег JazzFesta, биће у прилици да у пратећем програму посете Изложбу плаката српских џез фестивала, затим да присуствују Jam Sassion – u, који ће се организовати сваке вечери након концерата, па ће љубитељима џеза бити омогућено да проведу неко време са извођачима и да им у опуштеној атмосфери поставе питања и засвирају са њима, као и да у суботу 29. октобра у 13 сати, послушају предавање ,,Историја џеза”, које ће водити Мићун Ристић, музички теоретичар, који ће све присутне хронолошки водити на пут кроз епоху коју су обележили ритмови и мелодије џеза, упознајући публику, уз разноврсне аудио илустрације, са свим главним актерима и стиловима џез музике.

Ове године у главном програму 28. октобра наступиће David Helbok trio из Аустрије, пијанисте и композитора Davida Helboka, једног од водећих аустријских музичара млађе генерације, који је осим ауторског програма, реализовао и изузетно успешно џез читање Princovog музичког опуса, а његово дело „Personal Realbook“ се састоји од 365 комада, за сваки дан у години, са преко 600 страница музике. Исте вечери публика ће бити у прилици да чује Sunna Gunnlaugs trio са Исланда, исландске пијанисткиње, Sunna Gunnlaugs, која је међу признатијим уметницима у својој земљи и уметнички директор џез фестивала у Рејкјавику, специфична по томе што љубав према Америци и Скандинавији обједињује и претаче у оригиналну лирску музику изван граница.
Следећег дана, 29. октобра, пред публику ће се појавити  All Included из Норвешке, квинтет шведског саксофонисте Martina Kihena, који повезује стилске екстреме у програму „Satan In Plains Clothes“ – традиционални џез са блуз хармонијом и колективним импровизацијама и индивидуалну ослобођену свирку са врлудањима изван конвенционалних лествица и честим променама темпа. Импулси фанкија, свинга или исеченог ритма, њихову музику чине оригиналном, креативном и авангардном. Такође, исте вечери ће се представити Diter Ilg trio из Немачке, контрабасисте Diter Ilga, који је стекао посебну пажњу објављујући албуме инспирисане делима Вагнера и Вердија, а потом и албумом „Mein Beethoven“. Задржавајући мелодичност Бетовеновог дела и додајући му ритмичку разноврсност, слободу и интеракцију карактеристичну за џез ансамбле, Ilg успева да пронађе прави баланс између два музичка света.
Завршне вечери Фестивала, 30. октобра, сцену ће обасјати присуство легендарне Бети Ђорђевић из Србије, најцењеније певачице џеза у СФРЈ, специфичној по изведбама које обједињују лежерност и силину, те одушевљавају свежином. Широки аудиторијум је углавном памти по шлагеру са Београдског пролећа ’76 – „Почнимо љубав из почетка“, али је њен опус далеко шири и разноврснији. Уметница раскошног гласа, која је својим чаробним гласовним могућностима задивила и Елу Фицџералд, располаже разноврсним репертоаром, има богату каријеру и епитет џез диве. Као последњи, али ништа мање битни, наступиће и Horse Orchestra из Данске, септет, који окупља музичаре из четири скандинавске земље и најбоље представља укупност „северњачког погледа на џез“. У музици удружују елементе из разних периода историје џеза, од класичне традиције Њу Орлеанса и Чикага до фри – џеза шездесетих, са европском класиком и савременим експерименталним структурама, обликујући оригинални, постмодеран, веома духовит израз.

Интернационални JazzFest Крагујевац има своју дугогодишњу традицију и своје место на музичко-културној мапи, као и своју верну и многобројну публику, која је разноврсних профила, аспирација и истанчаног музичког укуса. У нади да ће и ове године крагујевачка публика препознати квалитет овогодишњег IJFK – а, крагујевачкој публици и свим њеним „Џезерима“ свакако је пружена могућност да уживају у џез спектаклу и одличном „Jazzanju“ у Крагујевцу!

jaz2-2

 

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.