knezev-arsenal-zaboravljeno-mesto

Кнежев Арсенал: Заборављено Место

Кнежев Арсенал није само простор на ком се једном годишње одржава ''Арсенал Фест''. Ово културно здање има много

Када се  у Крагујевцу помене простор Тополивнице, оно на шта асоцира све грађане овог града и Србије је познати музички фестивал који се  одржава крајем јула сваке године  и који окупља на десетине  извођача, и више десетина  хиљада  људи. Један сјајан фестивал који пробуди не само наш родни град, већ и целу нашу земљу. Последњих година, Кнежев Арсенал је посебно занимљив, како музичкој, тако и филмској индустрији, па су на већ поменутој локацији снимани бројни музички спотови, али и домаћи и инострани филмови и серије, попут филма италијанско – ирске копродукције, који приказује изградњу вероватно најпознатијег брода у историји, „Титаника“.

Међутим, када се ништа не снима тај простор  изгледа поприлично оронуло и запуштено, изгледа као простор о ком деценијама нико не води рачуна. Поломљена  стакла и отпала фасада чине да ово место изгледа јако лоше. Осим свега горе наведеног, ово место одише историјом старом 200 година. Кнежев арсенал је аутентични војно-индустријски и архитектонски комплекс у Србији и Европи. Проглашен је за културно добро од великог значаја 1979. године.

Највеће индустријско предузеће Србије у XIX веку, Тополивница, настала је од некадашњег Старог Милошевог Арсенала и, од тада, металска индустрија је основ привредног развоја како самог града, тако и целе Србије. У комплексу Војнотехничког завода, у објекту „Чаурнице“, 1884. године засијала је прва електрична сијалица. Индустријска архитектура, карактеристична за изградњу Кнежевог Арсенала, преузета је од Немачке и Француске. Карактеришу је црвена опека, дрвени доксати и степеништа, изломљени кровови под црепом и високи димњаци, који чине складну целину. Са обе стране улаза, налази се по једна топовска цев на бетонском постаменту. Сматра се да је инжењер, Тодор Тоша Селаковић, имао највише утицаја  на изградњу овог војнотехничког комплекса.

Аутентичност најстарије српске индустрије сачувана је у непосредном градском језгру и то представља сјајан потенцијал, како смо већ навели, за уметничке и туристичке сврхе.

Због овога се УГ Калдрмаш, као и велика већина наших суграђана, пита да ли један педаљ нашег града који одише историјом, славом, знањем и поносом треба да  изгледа  овако – оронуло. У некој другој земљи ово архитектонско благо би било под заштитом државе али НЕ  и код НАС!

Апел за град, средимо Кнежев Арсенал, да би нас поштовали наши наследници морамо се пре свега побринути да нас историја не  опомиње!

Аутор: Александар Ђорђевић

 

2 коментара на “Кнежев Арсенал: Заборављено Место

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.