Крагујевачки боеми на Славиним цртежима

У Градској кафани "Стара Србија" у Крагујевцу, у петак, 18. јула, у 20 часова, биће отворена изложба цртежа

У Градској кафани „Стара Србија“ у Крагујевцу, у петак, 18. јула, у 20 часова, биће отворена изложба цртежа под називом Боеми Старе Србије. Аутор је крагујевачки сликар Првослав Илић Слава, који је током „кафанског битисања“ на папиру овековечио познате овдашње боеме.

izlozba1-300x172

 

У најави изложбе, крагујевачки публициста Света Маџаревић приближио нам је лик самог аутора и значај његових дела за историју крагујевачке боемштине.

izlozba2-300x187

 

„Дубоко унедрен у сва свитања Крагујевца – града своје младости и седости, чију нарав у душу познаје још од раних ђачких дана, у Карађорђевој, па све до ових времена, наш сликар Слава, безмало, данас је и стална ‘институција‘ града на Лепеници. Добрица по души, достојан по шапки, вредан по кичици, насмејан и када му се не смеје, сакупљач и чувар прошлости, боем по опредељењу, препознатљив по вињаку, једном речју – добар човек. О Слави, током протеклих година, боље рећи деценија, много је писано као о ликовном хроничару старог Крагујевца, и тачно. Многе установе и приватне домове данас красе слике које су отргле од заборава стару крагујевачку варош и Милошев Крагујевац. Али, више од тога, Слава је неуморни трагач раскошног шумадијског пејзажа, нетакнуте природе, старих кућа и доксата, река и видиковаца. Богатство свих тих предела, као и објекти старе српске архитектуре, данас се могу видети на многим платнима и скицама овог времешног уметника. Ипак, чини се да је његов боемски живот оставио и највеће обележје његовог неуморног трајања, чиме и на овој изложби враћа дуг људима који су са њим проводили дане по многим градским кафанама. Највише, најближе и најчешће, то је Градска кафана ‘Стара Србија‘, чији је стални и одани гост, а можда и ‘инвентар‘, без обзира да ли ову кафану, за многе благе душе и умне људе, држи Пека, Рака Солунац или његови потомци. Зато и ову изложбу цртежа са називом Боеми Старе Србије – речима, без наводника, и са великим поносом и са искреним уважавањем отвара наш Слава, баш у кафани ‘Стара Србија’, месту у коме су започињале или завршавале многе градске теме и велике поноћне дилеме . Наравно, као и увек, Славина скромност налаже да каже, као што и јесте, ‘ову изложбу отварам уз огромну помоћ великог мајстора камере Милоша Игњатовића, познатог и признатог фоторепортера Крагујевачких’. Нама је остало да погледамо овај сликарско-цртачки опус и да се уз вињак дивимо Славином сликарском умећу и присећамо и подсећамо на време и људе који су овековечени на сликама овог врсног крагујевачког уметника. На многаја љета„, каже у најави изложбе Света Маџаревић. Изложба ће трајати до 28.јула.

izlozba3-300x187

 

извор: esumadija

 

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.