Вести КГ – велика улагања у школске објекте и реновирање дворане „Шумадија“

Велика улагања у школске објекте и реновирање дворане "Шумадија", време умерено до потпуно облачно, роде вредне...

Када је реч о ресору ванпривреде, 2016. година ће бити година великих пројеката и нових планова. Она представља континуитет 2015. године која је у овом ресору углавном била посвећена измирењу великог броја пренетих обавеза. Када је реч о школским објектима, у 2016. години планирано је капитално одржавање и изградња објеката основног образовања за које је опредељено 142 милиона, а што се тиче средњих школа опредељена су средства у износу 21 милион.

У области културе планирано је реновирање биоскопске дворане «Шумадија» за коју је опредељено 10 милиона динара, али и улагања у Књажевско-српски театар и Центар за неговање традиционалне културе «Абрашевић» где постоје одређени налази противпожарних инспекција. Што се тиче спорта, најављена је трим-стаза, вештачка трава, постављање стубова на стадиону «Чика Дача» као и реконструкцију крова у оквиру хале «Језеро», а будући да је следећа година олимпијска, планирана је куповина ласерских мета, како би Крагујевац као град који има три учесника на Олимпијским играма ове године, постао центар овог региона, када су у питању стрељачки клубови, односно обављање припрема.

Познато је да је Крагујевац изузетно велики град који нема ни једну велику конгресну ни концертну дворану. Дворана биоскопа «Шумадија» је највећа конгресна дворана у овом делу Србије, јужно од Београда, и стоји већ дуго у оваквом стању, што је недопустиво, неупотребљива је. Управо, предвиђањем ових средстава у оквиру буџета желимо да ова дворана поново заживи и у складу са планом и пројектом буде намењена пре свега Крагујевчанима и љубитељима  културе и неких других врста манифестација чије потребе ова дворана може да задовољи – каже Борис Ковачевић, члан Градског већа за ванпривреду.

Када је реч о вртићима, буџетом је предвиђена реконструкција објекта Предшколске установе «Ђурђевдан» у износу од 17 милиона, али оно што је новина је да је ове године опредељено 30 милиона динара за проширење капацитета за смештај деце у вртићима.

Ради се о томе да желимо да са свим приватним вртићима да направимо договор и да финансирамо 80 посто економске цене у износу у коме финансирамо и децу која иду у државне вртиће, како бисмо проширили број места у вртићима, будући да је то један од кључних проблема родитеља у Крагујевцу и да постоје листе чекања за упис у вртиће. У овом момемнту ми се интензивно бавимо проналажењем најбољег модела и начина на који можемо да суфинансирамо боравак деце у приватним вртићима под једнаким условима као и у државним. Што се тиче конкурса за медије ове године је предвиђено 62 милиона динара који ће бити распоређени путем конкурса и ја се најискреније надам да ће неки медији кроз овај новац успети да надокнаде и неке губитке које су имали у претходној години, када није био расписан конкурс – каже Коваћевић.

Ми смо свакако направили велики корак прошле године, када је реч о намирењу дугова. Град је ове године определио средства за бесплатне уџбенике за све ученике првог разреда и такође, у оквиру школског спорта, финансираћемо професионалне сараднике – асистетне учитељима за предмет физичке културе јер се на основу свих статистика које су биле доступне овом ресору, дошло до поражавајућих података који говоре да у овом узрасту који је најбитнији за физички развој детета имамо велики проценат неактивности деце, предуго седење испред рачунара, гојазности деце и намера је да се на овај начин подстакне што већи број деце да се баве физичком активношћу и анимира да се укључи у школске спортске клубове који представљају базу за професионално бављење спортом.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је девет беба – три девојчице и шест дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује умерено до потпуно облачно време.

Минимална дневна температура -3°Ц, максимална дневна температура од 4°Ц.

Дуваће западни ветар брзином од 2 м/с.

Влажност ваздуха 79%, док ће УВ индекс бити 0.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.