Амбуланте у Крагујевцу

Редовни прегледи су важни за здравље, а амбуланте у Крагујевцу место где исте можете добити. Да ли је

Редовни прегледи су важни за здравље, а амбуланте у Крагујевцу место где исте можете добити. Да ли је редовна брига о здрављу ваш приоритет у животу? Или сте запоставили ту потребу?

Многи од нас узимају своје здравље здраво за готово и не иду на редовне прегледе код лекара, изговарајући се овим или оним разлозима. Изговори и добри разлози никад нису били исто.
Сматрате ли можда да је сувишно ићи под амбулантама и чекати редове када сте здрави? Погрешно сматрате. Не треба вам цео списак тешких симптома да бисте отишли на преглед. Урадите једном годишње систематски преглед. Па баш и нека буде тако како мислите – без разлога. Још боље!

Крагујевац је добро покривен амбулантама и домовима здравља и распоређени су у свим већим деловима града, као и пијаце у Крагујевцу. Неке су веће и под њиховим кровом ради већи број служби. Неке амбуланте у Крагујевцу су мање и имају мањи број специјалистичких служби или само општу праксу.

Шта можете где обавити? Није на одмет да их боље представимо.

У суштини, амбуланте у Крагујевцу деле се и носе називе по насељима у којима се налазе, а има и оних означених бројевима. Посебна су врста оне које су намењене за здравствену заштиту радника.

Кренимо редом:

Дом здравља Станово

Грађанима овог насеља итекако је познато где се налази ова здравствена јединица и које врсте прегледа могу обавити у њој. Ова амбуланта у Крагујевцу једна је од већих и у њој се , између осталог, налази и Управа Дома здравља у нашем граду, правна и техничка служба. Овде се уједно налази и централна лабораторија и то је оно што ову амбуланту издваја од других.
Оно што још има амбуланта у Станову јесте служба за здравствену заштиту одраслих, педијатријска служба односно служба за здравствену заштиту предшколаца, као и школски диспанзер. У оквиру ове установе ради и служба за здравстевну заштиту жена као и интернистичка амбуланта. Адреса је Краља МИлутуна бр.1, а под окриљем овог дома здравља су и амбуланте у Грошници, Драгобраћи и Ердечу где можете добити само савет лекара опште праксе – доста да започнете бригу о свом здрављу и обавите системастки преглед.

Амбуланта Аеродром

Насеље Аеродром једно је од оних насеља у граду који имају скоро све што неопходно за нормално свакодневно функционисање, укључујући наравно и здравствену заштиту и сопствену амбуланту, И овде ради неколико посебних одељења: служба за здравствену заштиту одраслих у оквиру које ради 11 лекара опште праксе, служба за здравствену заштиту предшколске деце и школараца. Од специјалистичких служби овде ћете наћи диспанзер за жене и интернистичку службу, као и лабораторију.
Под окриљем овог Дома здравља раде и амбуланта у Јарушицама, Лужницама, Чумићу и Доњим Грбицама. Ове амбуланте у мањим местима не раде свакодневно и раде само у преподневним часовима. Амбуланта на Аеродрому ради у две смене те тако увек можете искомбиновати да се видите са својим изабраним лекаром, било да се пожалите на симптоме вируса грипа, неке друге проблеме или ради редовног систематског прегледа.

Амбуланта Бресница

Ова амбуланта у Чегарској улици често се помиње као амбуланта бр.3 али то је погрешно. Ова амбуланта у Крагујевцу једна је од већих и обухвата такође диспансер за жене, службу за лечење предшколске деце, школски диспанзер и лабораторију. Такође, овде постоји и интернистичка служба и наравно, служба за здравствену заштиту одраслих у оквиру које ради 8 лекара опште праксе.
Овом огранку Дома здравља припадају и следеће сеоске амбуланте: Горње Комарице, Доње Комарице, Велике Пчелице, Горња Сабанта. Ове амбуланте раде само пре подне и неке од њих не сваки дан.

Амбуланта Ердоглија

Ова крагујевачка амбуланта налази се у Ердоглији у улици Чиче од Романије и битно је знати да се овде налази служба за здравствену заштиту студената ,како општа пракса тако и гинеколошка заштиту за студенткиње које нема по другим амбулантама.
Све остало је мање-више исто, за па ћете тако и овде наћи општу лекарску праксу за одрасле у оквиру које ради 7 лекара, школски диспанзер, интернистичку амбуланту, лабораторију. Иначе, ова амбуланта позната је још и као амбуланта бр. 5.

Амбуланта бр. 1

Поједине амбуланте у Крагујевцу означене су бројевима. Прва међу њима је и уједно и једна од најстаријих амбуланти на подручју града и налази се између Економске и Медицинске школе, у улици Радоја Домановића. Ово је амбуланта мањег капацитета која има само службу за здравстевну заштиту одраслих у којој ради 7 лекара опоште праксе и лабораторију. Овој здравственој јединици припада и новоотворена амбуланта која се налази у насељу Шумарице, а који ради само радним пре подне.

Амбуланта бр. 2

Ова амбуланта специфична је по томе што у њој налази смештена јединица спортске медицине, али и центар патронажне службе (која је подељена у три одељка у граду) и центар службе кућног лечења.
Осим ових специфичности, и овде можете потражити оне основне здравствене услуге: лечење одраслих код лекара опште праксе, гинеколошке и интернистичке прегледе, као и лабораторијске услуге. Ова амбуланта нема дечији и школски диспанзер.

Амбуланта бр. 3

Ова амбуланта је она која се често меша са оном која се налази у Бресници. Ова је свакако старија и налази се на подручју месне заједница Пивара, а конкретно у улици Цара Душана. Овде можете добити преглед лекара опште праксе и услуге лабораторије, док се за нешто више пацијенти упућују у амбуланту у Бресници или у клинички центар у Крагујевцу.

Амбуланта бр.4

Налази се у улици Светозара Марковића и један је од најновијих објеката Дома здравља Крагујевац. Овде је могуће добити здравствену заштиту за одрасле и лабораторијску дијагностику. У оквиру исте зграде, али као посебна целина ради и служба за здравствену заштиту школске деце однасно централни школски диспанзер. Он поред лекара опште праксе, има сопствену лабораторију, психолога и савтовалиште за младе, као и службу за јувенилну гинекологију.

Заставина амбуланта

Завод за здравствену заштиту радника познатији суграђанима као Заставина амбуланта налази се у непосредној близини садашње фабрике аутомобила „Фиат“ . Ово је велика амбуланта која има одељење опште медицине, гинекологије, одељење медицине рада али и неке специјалистичке лекарске услуге као што је интерна медицина, офтамологија, неуропсихијатрија, дерматологија, алергологија, пулмологија, ОРЛ, радиологија.

Амбуланта Филип Кљајић

Ово је још једна амбуланта намењена здравственој заштити радника, првенствено фабрике ланаца „Филипа Кљајић“ али и других предузећа која су радила или још раде у индустријској зони Крагујевца.

Кажу да је здравље наше највеће богатство. Та изрека није случајно настала. А да бисте били и остали богати у овом смислу, идите редовно на систематске прегледе и изаберите свог лекара – у некој од ових амбуланти у Крагујевцу.

Аутор: Александар Ђорђевић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.