Шумадијски интернационални филмски фестивал 2018

Увертира овогодишњег "ŠIFF" - а направљена је пројекцијом француског филма “Макала”, награђеног на фестивалу у Кану, редитеља Емануела

Увертира овогодишњег „ŠIFF“ – а направљена је пројекцијом француског филма “Макала”, награђеног на фестивалу у Кану, редитеља Емануела Граса. У свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, 28. новембра поред аутора филма, наши гости били су и Ан Лорен Вигуру – аташе за културу француске амбасаде и Бранислав Глумац – координатор на пројектима из области културе и уметности, а испред Француског института за културу.

„ŠIFF“  ће свечано отворити победник 46. ФЕСТ – а, српски филм “Ederlezi Rising”, редитеља Лазара Бодроже, који представља жанровски иновативан и храбар искорак у домаћој кинематографији. На репертоару је још један награђивани филм из Србије, резервисан за свечану завршницу фестивала, “Бандити у потрази за мамом”, а публика ће бити у прилици да погледа и босанску драму “Жаба”, редитеља Елмира Јукића, насталу према истоименој култној представи која се игра већ десет година. Сва три редитеља биће гости фестивала и публика ће имати прилику да са њима разговара након пројекција филмова.

Из Аустрије стижу најгледанији филм у претходној години, “Дивљи миш” и вишеструко награђивана драма “Најбољи од свих светова”. Још један наслов који је освајао награде на фестивалима широм света јесте изузетан дански трилер “Кривица”.

Велику Британију ће представљати комедија “Најбољи ортаци” и биографска драма “Срећни принц”. Први пут на фестивалу се приказује филм из Грчке, “Запослена”, а српску премијеру имаће филм “Ми, Којоти”, америчко – француске копродукције. На репертоару је и француска драма “Нешто се догађа”.

Главни програм фестивала у оквиру кога је 11 дугометражних филмова приказиваће се у Позоришту за децу, а програм кратког метра „Национална класа“ са осам филмова публика ће моћи да погледа током два фестивалска дана, у петак и суботу, у Дому омладине.
Филмови из обе такмичарске селекције биће у конкуренцији за Награду публике града Крагујевца, коју гласањем након пројекција додељују посетиоци фестивала. Након пројекција домаће кинематографије биће одржан разговор са присутним ауторима и члановима филмских екипа, као и са гостима фестивала.
У оквиру пратећег програма фестивала, уз велику помоћ Југословенске кинотеке, Гете института у Београду и Француског института у Србији, 20. децембра 2018. године у Дому омладине у 14:00 часова, биће одржано предавање о очувању и промовисању кинематографског наслеђа. Предавање ће одржати Марјан Вујовић, директор музеја Југословенске кинотеке.

„KINO│THEQUE“ је иначе пројекат подржан од стране Француско – немачког фонда и уписан на карту манифестација које се одржавају у склопу Европске године културног наслеђа.
Пратећи програм фестивала обухватиће и радионицу за децу “Мали филм”, коју организује „Филмкултура“, организација за едукацију у области аудиовизуелне културе и уметности. Радионица је 29. децембра у Дом омладине, на малој сцени „Славица Слаја Урошевић“ од 11:00 – 18:00 часова.

Наши најмлађи суграђани, узраста од 10 – 12 година, биће у прилици да на посебан и забаван начин сазнају како настаје филм и направе прве кораке у седмој уметности снимајући сопствени филмић. Пријаве за радионицу трајаће до уторка 25. децембра 2018. године, путем званичне е – маил адресе фестивала – сиффкрагујевац@гмаил.цом.

Цена улазница за један фестивалски дан износи 200 динара и оне се могу купити на билетарници Позоришта за децу, сат времена пре прве пројекције, као и у кафићима „Обломов“ и „Танго“, док је за пратећи програм улаз слободан.
И ове године Шумадијски интернационални филмски фестивал су подржали Филмски центар Србије и Скупштина града Крагујевца.

ШШШ…

Добро дошли на ŠIFF!!!

Аутор: Александар Ђорђевић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.