Чекајући Годоа у Фијату

Зашто Фијат не ради пуним капацитетом? Још увек се нисмо ни вратили на посао а већ стижу поруке

Зашто Фијат не ради пуним капацитетом? Још увек се нисмо ни вратили на посао а већ стижу поруке обавештења о отказивању прве смене у понедељак. Некако смо и навикли на то. Више нас то ни не изненађује.

Управо ту лежи проблем. Јер ми би сад требали да се забринемо зашто нема посла и да присилимо надређене, били то политичари или менаџери да нам исти обезбеде. Окусили смо грешке много предузећа који више и не постоје. Од Аутосаобраћаја, преко РК Београд па све до Заставе. Сви ти људи који су радили ту отишли су или у пензију или на биро са горким укусом у устима што нису говорили када је то имало икаквог смисла.

Данас са Фијатом ћутимо. Примамо неких 65%, седимо кући или тезгаримо по разним такси удружењима и сл. И добро нам је. А право питање је колико ће то трајати и зашто је данас овако.

По неких причама из погона до краја године је остало још 20 радних дана. А следећа година је неизвесна. За целу једну смену.

Када се упита било ко од надређених о будућности фабрике долази се само до слезања раменима. Одговора нема.

Остаје све на неком чекању. Чека се одговор државе, Путина, Америке, града, чека се обилазница, чека се 1001 ствар за коју и не знамо.

Модел је већ застарео. Требамо бити свесни да се он неће производити попут кеца 30 година. Фијат не прави залихе. Он ради по систему JIT>Just In Time. Наручиш и чекаш да ти довезу ауто.

Али у толикој понуди аутомобила нико га не жели. Можда смо ми субјективни али реално има много бољих и јефтинијих аутомобила на светском тржишту.

Сад се по погону прича о почетку рестајлинга модела. Удариће две три нове лајсне, мало ће га нашминкати и то је то. Као југо ИН на 45-ицу. Али реално… Једини начин за стварним покретањем производње је потпуно нов модел.

Шта је то што спречава почетак производње новог модела? Да ли је одлазак на руско тржиште био један од услова Фијата? Да ли је влада и прошла и садашња баш ту подбацила па се сад овако копрцамо?

Много је питања, а на све њих се може лако одговорити. Јавним објављивањем уговора државе и Фијата. Па да видимо ко је погрешио и зашто се стоји.

У Фијату нас уче да је највећи губитак на послу губљење времена. Чекање. Непотребно чекање. То нам исто поручују и из владе. Па зашто онда чекамо… И кога уопште чекамо?

Годоа можда?!

Дејан Димитријевић

5 коментара на “Чекајући Годоа у Фијату

    1. Аутор
    1. Аутор

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.