Колекционарски рај – пише Зоран Мишић

У колекцији ствараној скоро четири деценије стари Пиварац има хиљаду флаша жестоких пића и вина, а велики део

Мирко Марковић, професор у Економској школи, пре свега је познат као један од најтрофејнијих кинолога. Али стари Пиварац из Косовске улице је и пасионирани колекционар ексклузивних пића. Његова збирка брендираних жестоких напитака и ретких вина егал је са кинолошким трофејима. И њих Марковић има преко хиљаду.

Колекцију је почео да ствара још као дечак, дакле пре скоро пуних четрдесет година.

Била су то времена када се почело са путовањима „преко“.

– Као клинца фасцинирала су ме паковања страних пића. Код нас та да није било ексклузивних, што се данас каже „брендова“. Ритуал се знао, после сваког путешествија, обавезно свраћање у фри шопове по нове колекционарске експонате, сећа се Марковић.

Данас његова репрезентативна колекција садржи преко хиљаду флаша ексклузивних пића.

– Набављао сам их из преко 20 земаља. Ту су све државе из окружења и бивше Југославије, Бугарске, Румуније, Грчке, Албаније, Италије, Шпаније, Чешке, Русије, Велике Британије, Француске, Америке, Пољске, Мађарске …

Посвећенички чува сет од првих шест полулитарских Пљоско вискија: „Џони Вокер“, „Балантајнс“, „Блек енд вајт“, „Чивас“, „Вајт хорс“ којима је отпочео да ствара колекцију.

set od prvih sest viskija

У међувремену сакупио је око 400 флаша ексклузивних пића: преко 40 различитих врста вискија, престижне француске коњаке, метакси, вотке из свих земаља што да је колекцији пансловенску димензију. Колекцији не мањка ни велика доза патриотизма, па су ту наше ракије: „Синђелић“, „Соколова“, жуте осе и дроздови, „Бојковцанка“ … Издвајају се и ракије и жестока пића и репрезентативна за поднебља која је професор Марковић пропутовао: кајсијеваче, виљамовке, крушковаче, бресковаче, боровњаче …

Из своје деценијама стваране колекције издваја француско вино „Мулије шато“, које је лично набавио у Паризу 1972. године, Два галона вискија „Џони Вокер“ и „Блек енд вајт“, који су већ преко три деценије код њега, „Скендербег“ коњак са пожутелом амбалажом од сламе, стар деценијама, пољску „Тим вотку“ … Тек да се нађе у конкуренцији алкохолних примадона, на Марковићевом репрезентативном бифеу нашла се и бачвица са пивом.

Од седамдесетих година Марковић је почео своју колекцију да обогаћује и ретким и квалитетним винима. Данас их има преко 600 из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Француске, Италије, Шпаније, Мађарске …

Марковиђ ускоро у дворишту спрема посебну просторију са полицама и песком за одлагање драгоцених експоната од грожђа.

Шта је најбоље, из његове колекције пуно тога може да се проба, дакле колекција је „у оптицају“.

– Отварам скоро сва пића, сем изузетно раритетних ствари које данас не могу да се набаве или се не производе. То би било греота отварати. Све остало јесте у оптицају.

Марковић је све експонате лично набављао. Није их добијао на поклон. Желео је сам да креира своју „колекционарску причу“. Такође, животни простор оплеменио је адекватном стакларском и кристалном галантеријом, купујући баш „те и те чаше“ за жестока пића, за све врсте вина, подметаче, посуде за лед и слично.

– Поједина вина пију се само у посебним приликама и са људима који знају шта је квалитет и шта са чиме и како иде. Ко не зна, даш му „ружицу“, тоном искусног сомелијера објашњава Марковић.

Чак и на први поглед, док „шарамо“ по пребогатом бифеу, јасно је да највећи део колекције потиче из „старих добрих времена“ док се „путовало“. Професор Марковић сада чека да поново оживе путовања без виза па да колекцију обогати новим експонатима. „На удару“ ће прво бити нека пића из Италије, Швајцарске и Француске.

ekskluzivni i retki primerci

Извор: крагујевачке.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.