Крагујевачки трговци: А шта је са нашим правима?

Ако желите да неко поштује ваша права, зар није нормално да и ви поштујете његова? Трговцима је посао

Ако желите да неко поштује ваша права, зар није нормално да и ви поштујете његова? Трговцима је посао да услуже купце, али нису њихови робови.

Закон о заштити потрошача прилично добро брани права муштерија, али – шта је са продавцима, запитали су се неки читаоци, продавци, и решили да испричају своју страну приче.

Радници у трговинама имају бар једну заједничку особину – мука им је од крилатице „купац је увек у праву“.

Крагујевачки трговци у анонимним исповестима поверили су Шумадијапресс да их купци псују, пљују, краду, испробану одећу бацају и газе, ау кабимана остављају ђубре. Исповести су анонимне јер да нису, ови би продавци од сутра били незапослени. Зашто? Јер је купац увек у праву.

Пљују их и прете

Биља има 32 године, од пунолетства ради у продавницама. Сада је запослена у продавници одеће. У једној ГВОЖЂАР, каже, била је на радном месту „мали Радојица“.

– Ту сам ексере паковала голим рукама, док су ми се набијали под нокте. Ово што данас виђам у трговини гардеробом теже ми пада од ексера под нокте, иако већина купаца мисли да жене које раде у бутицима заправо не раде ништа – почиње своју исповест ова жена.

Она каже да јој се десило да уђе у празну кабину после муштерије и затекне петак као снег белих сукњица у свим величинама, на поду.

– Изгаженим су и изврнуте наопако. Муштерија је ваљда најпре пробала најмању величину, па изгледа није успела да се увуче ни у највећу. Нисам јој ја крива што не може да одоли храни, а не види своје габарите. Зашто се свети мени? – Пита љутито Биља.

Продавац муштерији не сме да приговори ни када псује запосленима фамилију, куне их, па тражи да га услуже, прича ова млада жена.

– Док он урла најпре на супругу и дете, наглашавајући да су паре код њега, мени прети, а морам да му се обраћам са „господине“. Његово дете за то време једе чипс и руке брише о мајице. Други мушкарац ме је пљувао у лице јер нисам могла да му заменим дукс за који није имао рачун. Имам муштерије које не знају да пронађу цену иако је јасно одштампана, али знају да је заштитник грађана рекао на ТВ-у да продавци не смеју да траже матични број грађанима који робу рекламирају. У формулару који ја морам да попуним тражи се и матични број, а формулар су осмислили државни службеници, не мој газда – објашњава Биља.

Пакао крај „брзе касе“

Њена колегиница Јована (26), која ради у бутику са женским вешом каже да је желудац боли од изгледа брусхалтера умазаних кармином и пудером.

– Дође жена са бебом од 15 дана и сат времена претура и проба. Када треба то да плати, схвати да су пре ње у реду две муштерије. Почиње да виче, каже да не може да чека јер има малу бебу. Гризем усну да не бих вриснула „јеси ли имала бебу и сат времена док си испробавала“ – прича Јована.

Радмила (39) ради као касирка у великом градском маркету. Једном недељно, долази јој „муштерија из пакла“.

– Често радим на „брзој каси“, оној где долазе купци који имају до десет артикала. Једна те иста муштерија стално долази са пуном корпом у којој је око 20 производа. Кажем јој једном, па још једном, да не може на брзу касу. Трећи пут пада у хистерију. Морам да куцам, „муштерија је у праву“. Остали што чекају буне се што куцам 20 артикала на брзој каси. Презнојавам се. Када откуцам све, жена ми каже да нема довољно пара. Морам да Сторнирамо рачун, одузимам са рачуна артикал по артикал, до суме коју она има. Она врати замрзнути грашак. Њега морам да вратим у фрижидер, у маркету на 1.000 квадратних метара. Ја одлазим, муштерије псују, али и тада су у праву – прича узнемирено Радмила.

Мица (22), радница у продавници у приградском насељу каже да је њен колега недавно доживео озбиљну трауму.

– Жена је, да би изабрала дезодоранс, носиљку са бебом оставила на поду крај полице и одшетала, па је колега који је носио кутије умало нагазио дете не видевши га. Дечко је пребледео од ужаса што је могао да убије бебу, а жена је била немилосрдна … и наравно, он је био крив – прича Мица.

Сви продавци, мада се већина међусобно не познаје, поменули су исту идеју – да би неко требало мало да размисли о томе да, ако већ постоји закон о заштити потрошача, неко напише и закон о заштити трговаца, продаваца.

Текст: Марија Раца
Извор: sumadijapress.co.rs

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.