Слабо интересовање младих за посете Народном музеју

Интересовање више од 30 основних и средњих школа у Крагујевцу за организоване посете ученика Народном музеју је веома

„Интересовање више од 30 основних и средњих школа у Крагујевцу за организоване посете ученика Народном музеју у том граду је веома слабо, иако им је недавно изнет предлог да за 10 динара ђаци могу да погледају изложбу.“

Не треба да нас чуди мањак интересовања младих за културне садржаје. Не само зато што је шунд – државни пројекат, већ и зато што на челу многих културних установа седе незаинтересовани страначки лојалисти који немају креативне идеје како да на занимљив начин заинтересују грађане за културне садржаје у 21. веку.

Посетио сам неколико музеја у Отави, Канади, било је интерактивних садржаја, пуно забавних података, види се да су озбиљни тимови радили на осмишљавању модерног концепта о томе како, ако је у питању, рецимо, историјски музеј, пренети историјске чињенице тако да и посетиоци учествују, а то се све може и са малим буџетом – да се разумемо, мањак пара је углавном изговор за лењост, јер када би се уложио труд и довели млади и креативни појединци у те установе који би покренули другачије приче, порастао би и број посетилаца , а самим тим и буџет тих установа. Али лакше је извлачити паре из буџета преко бескорисних и штетних фантомских пројеката и кукати како нико неће да иде у мрачне и запуштене, а у најбољем случају, концептуално лоше осмишљене музеје по Србији који су, сами по себи, за музеј.

Борис Малагурски

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.