Ова торта је традиционални слаткиш из Шумадије, који карактеришу намирнице које су управо са овог подручја, суве шљиве, мед, ракија препеченица… Воле је сви путници намерници, а пошто се једноставно припрема, ово је права прилика да обрадујете најмилије.
Састојци:
- испеците 10 палачинки
- 300 гр млевених ораха
- 100 мл багремовог меда
- 100 мл млека
- 500 гр сувих шљива
- 50 мл ракије препеченице
- 150 мл слатке павлаке
- 4 беланца
- 250 гр шећера
- кесица ванилин шећера
Припрема
Орахе прелијете врућим млеком, додајте мед и ванилин шећер. Затим додајте 400 грама ситно сечених шљива које сте претходно прелили ракијом.
Када се фил охлади, додајте улупану павлаку и филујте палачинке, те их слажите једну на другу. Беланца и шећер добро умутите у чврсти снег и премажите целу торту и украсите преосталим сувим шљивама из препеченице.
Торту затим ставите у рерну загрејану на 200 степени, пеците око четири минута да благо порумени и добије ватрену боју.



