За наше очеве и нас. Црвени Ђаволи урадили мурал

Милошеви следбеници су још једном доказали свој локал – патриотизам урадивши сјајан мурал на годишњицу Сретењског устава. На

Милошеви следбеници су још једном доказали свој локал – патриотизам урадивши сјајан мурал на годишњицу Сретењског устава. На муралу се налази кнез Милош Обреновић и нацртан је на Лепеничком булевару којим се стиже до Милошевог конака. Црвени Ђаволи већ деценијама представљају синоним за љубав према граду и вољеном клубу. Њихова идеологија се никада није доводила у питање као и љубав према клубу која се преноси са генерације на генерацију. Како сазнајемо графит је посвећен свим људима који се осећају као Крагујевчани и гаје огромну љубав према првој престоници модерне Србије.

Први устав модерне Србије – Сретењски устав написан је у Крагујевцу. Узроци доношења Устава од 1835. су пре свега изложени у карактеру владавине тадашњег кнеза Милоша Обреновића. Кнез је успео да се уз Турску подршку уздигне на ранг „баш кнеза“ или врховног кнеза.

Отац српског новинарства Димитрије Давидовић, написао је правни акт који је запањио Европу, а у Истанбулу, Бечу и Москви подигао узбуну већу него било која буна. Устав је донет на скупштини у Крагујевцу на Сретење 14. фебруара, те се назива „Сретењски устав“.

За крај да подсетимо све житеље града да су Црвени Ђаволи у прошлости такође били главни извођачи и покретачи многих акција када је реч о главном граду Шумадије. Једна од таквих акција је велики мурал у кориту Лепенице „Синови крагујевачки“ на  који су Крагујевчани изузетно поносни.

Хвала Ђаволи – Историја нас неће опомињати!

Поносни Крагујевчани.

Аутор: Александар Ђорђевић

Слика преузета са портала „Ritam Grada“

„Синови крагујевачки“

„Синови крагујевачки“

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.