Фото прича о Крагујевцу на дар граду

Крагујевачки фотограф и аутор фотомонографије “Крагујевац за почетнике и староседеоце“, Зоран Петровић поклонио је граду Крагујевцу 25 примерака

Крагујевачки фотограф и аутор фотомонографије “Крагујевац за почетнике и староседеоце“, Зоран Петровић поклонио је граду Крагујевцу 25 примерака своје фотомонографије. Реч је о књизи коју је аутор стварао стрпљиво и са много љубави према послу и граду у коме живи и којом ће обележити 20 година свог уметничког рада. Овај ауторски пројекат Зорана Петровића добио је подршку на градском конкурсу за културу на коме су му одобрена средства за суфинансирање. Иако га уговор о суфинансирању књиге не обавезује да један број примерака поклони граду Крагујевцу, аутор се одлучио да на овај начин изрази захвалност и остави трајно сведочанство о једном периоду историје Крагујевца. Поклон је у име града примио Борис Ковачевић, члан Градског већа за ванпривредне делатности.

Задовољство ми је што смо данас у прилици да угостимо Зорана Петровића, једним лепим поводом и пре свега једним лепим гестом, са његове стране, на који ничим није био обавезан. Дугогодишњи рад и љубав према Крагујевцу који је преточен у фотомонографију, Зоран је одлучио да поклони граду. Јуче смо имали потписивање уговора са уметницима и удружењима након конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката у култури. По мишљењу стручне комисије, фотомонографија Зорана Петровића која представља Крагујевац у најбољем могућем светлу добила је средства за суфинансирање. Ова књига је намењена пре свега Крагујевчанима али и гостима који у овај град долазе било којим поводом – рекао је Ковачевић.

Фото прича о Крагујевцу не садржи само лепе градске пејзаже и панораме из авиона, дрона и ваздушног балона, већ и људе који чине душу овог града, манифестације, историјске тренутке у развоју Крагујевца.

Штампање ове књиге сам практично започео сам, али видевши градски конкурс за пројекте у култури, решио сам, на наговор мојих пријатеља који су знали шта радим, да конкуришем, и захваљујем се онима који су у овоме  препознали квалитет, комисији и граду. Ова средства ми веома значе јер је реч о скупом пројекту. Морам да напоменем двојицу људи нкоји су ми много помогли као сарадници на овој књизи, Видосав Стевановић, главни уредник књиге и Предраг Циле Михаиловић, мајстор фотографије који ми је много помогао у избору фотографија и концепцији овог издања – истиче Петровић.

Књига је имала званичну промоцију у Крагујевцу пре шест недеља. За ових шест недеља књига је већ стигла на амерички континент – у Чикаго, Торонто, Луцерн, у неколико италијанских градова, Амстердам, Франкфурт, Есен, Мостар и бројне градове  у Србији. Многи су у њој препознали или ће тек препознати своје суграђане, места и догађаје које чувају у својим сећањима.

Дигитална фотографија је врло чудна ствар. Сви фотографишу и сви имају све у телефонима, на хард дисковима, у компјутерима, а све је то толико пролазно. Ви то не можете сада да схватите, колико ми фотографи имамо проблема да сачувамо фотографије и колико је чување фотографија скупо. Ово је један од начина да се стварно материјализује оно што се фотографише – додаје Зоран Петровић.

инфо и фото: крагујевац.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.